«Φώς» στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου ρίχνει νέα μελέτη από τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα εμβολιασμών στη χώρα μας από τον Γενάρη ως τις 8 Δεκέμβρη του 2021 (δεν συμπεριλαμβάνει την περίοδο της Όμικρον).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 2 δόσεις των εμβολίων της Pfizer, Moderna και AstraZeneca προσέφεραν πολύ υψηλή (άνω του 90%) προστασία κατά της διασωλήνωσης και του θανάτου σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ τόσο κατά της μετάλλαξης Δέλτα όσο κατά προηγούμενων στελεχών. Η αντίστοιχη αποτελεσματικότητα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson ήταν λίγο χαμηλότερη.
Μετά από την πάροδο χρόνου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ελαττωνόταν σε ένα βαθμό αλλά παρέμενε άνω του 80% στους 6 μήνες.
Η 3η δόση εκτοξεύει την προστασία - Πόσες ζωές έσωσε το εμβόλιο
Μετά τη χορήγηση 3ης δόσης, μάλιστα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε κοντά στο 100%. Ο εμβολιασμός εκτιμάται ότι απέτρεψε περίπου 19.691 θανάτους COVID κατά την περίοδο της μελέτης. Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους από το κορονοϊό 23.721 άτομα μέχρι σήμερα. Επομένως, χωρίς τα εμβόλια COVID θα είχαμε σχεδόν τους διπλάσιους θανάτους στη χώρα μας.
Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου με COVID και του θανάτου. «Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με 2 δόσεις προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα και η νοσηρότητα της πανδημίας» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Και τα 4 εμβόλια σώζουν ζωές
Με ανάρτηση του στο twitter, ο κ. Λύτρας σημειώνει ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AZ, J&J) έχουν αποτελεσματικότητα (>90%)» και «οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες». «ΔΕΝ υπάρχουν καλά και κακά εμβόλια!» συμπλήρώνει.
O κ. Λύτρας τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι παρόμοια σε όλες τις ηλικίες και υπολείπεται ελάχιστα μόνο στους 80+ (λίγες %μονάδες). «Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη ώστε (πολύ αδρά) ένας εμβολιασμένος 85άρης κινδυνεύει να πεθάνει από COVID19 όσο ένας ανεμβολίαστος 50άρης, κι ένας εμβολιασμένος 50άρης όσο ένας ανεμβολίαστος 25άρης» αναφέρει ο κ. Λύτρας σε ανάρτηση του στο twitter.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: (α) είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι (β) ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη). (γ) υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους.
Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις».
https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1487894683107926017