Ο 62χρονος κατάφερε να πάρει εξιτήριο μετά από λίγες μέρες και παραπάνω από ένα χρόνο αργότερα - τα «πηγαίνει καλά».
«Είμαι ευγνώμων για το όργανο που έσωσε τη ζωή μου. Λόγω του γρήγορα εξελισσόμενου όγκου μου, είχα λίγες πιθανότητες να λάβω ήπαρ από τη λίστα αναμονής σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο ασθενής σύμφωνα με το SWNS.
Ο Ελβετός άντρας είχε καρκίνο του ήπατος καθώς και κίρρωση ήπατος και υψηλή αρτηριακή πίεση στην αρτηρία που τροφοδοτούσε το όργανο - κάτι που μπορεί να προκαλέσει θανάσιμη αιμορραγία.
Οι χειρούργοι στο νοσοκομειακό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης περιέγραψαν τη χρήση ενός απιρρφθέντος ήπατος που κράτησαν ζωντανό ως μία «παγκόσμια πρωτιά». Θα μπορούσε να δώσει άλλη δυναμική στην ιατρική και να καταπολεμήσει προβλήματα ελλείψεος οργάνων. Αυτό το επίτευγμα δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στην ιστορία της ιατρικής. Σήμερα, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αποθηκεύσουν όργανα βιώσιμα για μεταμόσχευση για 12 ώρες στον πάγο.
Πώς επιτεύχθηκε η διατήρηση του μοσχεύματος
Το μηχάνημα που χρησιμοποίησαν οι συγγραφείς της μελέτης φρόντισε το κατεστραμμένο ήπαρ σε κανονική θερμοκρασία σώματος για 68 ώρες με αντιβιοτικά. Αρχικά, το ήπαρ που δωρήθηκε, απορρίφθηκε για χρήση σε τυπικές μεταμοσχεύσεις οργάνων λόγω όγκου και του ιστορικού του δότη για χρόνια αποστήματα στην κοιλιά του. Η διατήρηση του οργάνου ζωντανό στο μηχάνημα έδωσε στους γιατρούς αρκετό χρόνο για να επιβεβαιώσουν ότι ο όγκος ήταν καλοήθης και να προετοιμάσουν το ήπαρ για μεταμόσχευση.
Το μηχάνημα μιμείται το ανθρώπινο σώμα όσο το δυνατόν ακριβέστερα, προκειμένου να παρέχει ιδανικές συνθήκες. Μια αντλία χρησιμεύει ως αντικαταστάτης της καρδιάς, ένας οξυγονωτής αντικαθιστά τους πνεύμονες και μια μονάδα αιμοκάθαρσης αναλαμβάνει τις λειτουργίες των νεφρών. Επιπλέον, πολλές εγχύσεις ορμονών και θρεπτικών συστατικών εκτελούν τις λειτουργίες του εντέρου και του παγκρέατος.
Όπως το διάφραγμα, το μηχάνημα κινεί επίσης το συκώτι στο ρυθμό της ανθρώπινης αναπνοής. Όλα αυτά επέτρεψαν στην ομάδα να πάρει ένα καλό μόσχευμα ήπατος. Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν το όργανο μέσα σε 60 λεπτά από την αφαίρεσή του από το μηχάνημα. Ο άνδρας ήταν στη λίστα αναμονής της Ελβετίας, αλλά δεν είχε χρόνο.
Αυτή τη στιγμή, ο χρόνος αναμονής των ασθενών με καρκίνο του ήπατος στην Ελβετία ξεπερνά τους 12 μήνες. Στην αρχή της τέταρτης ημέρας μετά την ανάκτηση οργάνων και συνολικά 68 ώρες αιμάτωσης με μηχανή, η ομάδα μετέφερε το ήπαρ στο χειρουργείο.
«Η θεραπεία μας δείχνει ότι με τη φροντίδα του ήπατος στο μηχάνημα αιμάτωσης, είναι δυνατό να ανακουφιστεί η έλλειψη λειτουργικών ανθρώπινων οργάνων και να σωθούν ζωές», λέει ο αντίστοιχος συγγραφέας καθηγητής Pierre-Alain Clavien, σύμφωνα με το SWNS.
Δημιουργώντας μια νέα ελπίδα για ασθενείς με μεταμόσχευση ήπατος
Οιμεταμοσχεύσεις ήπατος είναι η μόνη ελπίδα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση ενός ατόμου με ηπατική ανεπάρκεια. Σε αντίθεση με το νεφρό, την καρδιά ή τους πνεύμονες, δεν υπάρχει συσκευή, όπως ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης, που να μπορεί να αναπαράγει μόνιμα τις λειτουργίες του ήπατος.
«Η διεπιστημονική προσέγγιση για την επίλυση πολύπλοκων βιοϊατρικών προκλήσεων που ενσωματώνεται σε αυτό το έργο είναι το μέλλον της ιατρικής. Αυτό θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε νέα ευρήματα ακόμη πιο γρήγορα για τη θεραπεία ασθενών», λέει στο SWNS ο καθηγητής Mark Tibbitt του ETH Ζυρίχης.
Το επόμενο βήμα στο project «Liver4Life» είναι η επανεξέταση της διαδικασίας σε άλλους ασθενείς και η επίδειξη της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς της με τη μορφή μελέτης μεγάλης κλίμακας. Η επιτυχία της θα σήμαινε ότι στο μέλλον, μια μεταμόσχευση ήπατος, η οποία συνήθως αποτελεί επείγουσα κατάσταση, θα μετατραπεί σε μια προγραμματισμένη εκλεκτική διαδικασία.