Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και ενισχύοντας το κίνημα κατά του ρατσισμού. Η αστυνομική βία σε έγχρωμους είναι υπαρκτό ζήτημα μέχρι και σήμερα και αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο βοηθός καθηγητή στη σχολή Ποινικής Δικαιοσύνης στο Νιου Τζέρσει, Φρανκ Έντουαρντ και οι συνάδελφοι του, κατέληξαν ότι η αστυνομική βία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των έγχρωμων αντρών.
Σύγκριση αστυνομικής βίας με άλλες αιτίες θανάτου
Ο Έντουαρντς και η ομάδα του υπολόγισαν ένα κατά μέσο όρο ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αστυνομικής βίας σε έγχρωμους ηλικίας 25-29 ετών. Το ποσοστό αυτό εκτιμήθηκε στο 3,4%.
Για να γίνει κατανοητό αυτό το νούμερο μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα νούμερα Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τις αιτίες θανάτους των έγχρωμων αντρών στην ίδια ηλικιακή ομάδα το 2015
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η αστυνομική βία αποτελεί την κορυφαία αιτία θανάτου, πίσω από την ανθρωποκτονία, την αυτοκτονία τις καρδιακές παθήσεις (13,1%) τον HIV (6,4 %) και τον καρκίνο (6%).
Ωστόσο, περισσότεροι νέοι έγχρωμοι άντρες σκοτώθηκαν το 2015 ως αποτέλεσμα αστυνομικής βίας σε σχέση με όσους πέθαναν λόγω διαβήτη (2,7%), γρίπης, πνευμονίας (2%), χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών (1,9%) και αγγειοεγγεφαλικών ασθενειών (1,8%)
Κοιτώντας τα ίδια δεδομένα για το 2017, τα νούμερα παραμένουν σχεδόν τα ίδια, με τον διαβήτη να ξεπερνάει το ποσοστό θανάτων από αστυνομικής βία (3,4%). Συγκεκριμένα, ο διαβήτης είναι υπεύθυνος για την απώλεια 3,7% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ.
Η αστυνομική βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας
Ως εκ τούτου, ενισχύεται η ιδέα ότι η επιθετικότητα των αστυνομικών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας υγείας σύμφωνα με τον Edwards και την ομάδα του.
«Η άνιση φυλετική έκθεση στον κίνδυνο βίας από τις αρχές έχει βαθιές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη δημοκρατία και τη φυλετική διαστρωμάτωση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Έρευνες υποστηρίζουν ότι η αστυνομική βία έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία των έγχρωμων κοινοτήτων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στους λευκούς και ειδικά όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή η χρήση της είναι άδικη.
Για παράδειγμα, μελέτη του καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, Abigail A. Sewell εντόπισε σύνδεσμο μεταξύ του διαβήτη και της της παχυσαρκίας και της ζωής σε μικρές κοινωνίες με μεγάλη συγκέντρωση αστυνομικής βίας κατά πεζών.
Ωστόσο, η αστυνομική βία σε τέτοιες κοινότητες συσχετίστηκε με χαμηλότερο ρίσκο κακής υγείας. Αυτό, όμως, ήταν προτού ληφθεί υπόψιν η φυλετική σύνθεση της κοινότητας.
Όταν έγινε αυτό βρέθηκε ότι όταν κάποιος ζει σε περιοχές με υψηλή παρουσία λευκών υπάρχουν φυλετικές διαφοροποιήσεις στη χρήση της βίας που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κακής υγείας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Επιπτώσεις στην πνευματική υγεία
Συγγραφείς μελετών υπογραμμίζουν ότι η αστυνομική βία προκαλεί άγχος, τραύματα, φόβο και μία αίσθηση απόγνωσης.
Η έκθεση σε θανάτους από αστυνομικούς και η ενημέρωση για τέτοια γεγονότα δημιουργούν άγχος. Ένα άγχος που μπορεί να ενισχυθεί όταν εκείνοι που σκοτώνει η αστυνομία είναι άοπλοι και οι θάνατοι προσληφθούν στη συνείδηση κάποιου ως αδικαιολόγητοι.
Ενδεικτικό είναι ότι σε μία μελέτη του 2014 με πάνω από 1200 άτομα με συμμετέχοντες ηλικίας 18-26 ετών βρέθηκε ότι όσοι από το δείγμα ανέφεραν μεγαλύτερη αστυνομική επαφή παρουσίαζαν μεγαλύτερα τραύματα και συμπτώματα άγχους.
Αυτές οι συσχετίσεις συνδέονταν με το μέγεθος της επιθετικότητας των αστυνομικών συγκρούσεων καθώς και το πόσο δίκαια θεώρησαν αυτήν την συμπεριφορά τα θύματα.
Οι συγγραφείς κατέληξαν ότι η ένταση των εμπειριών των συμμετεχόντων και τα ρίσκα για την υγεία τους εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, που συστήνουν την επαναξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων του κοινού με τους αστυνομικούς.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2Nu6M08