Η επιστημονική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research, περιγράφει συσχέτιση μεταξύ του φαρμάκου και χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης στους άνδρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής μεταξύ των ετών 2009-2016.
Επιπλέον, δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι η φιναστερίδη μείωσε τη συνολική χοληστερόλη, καθυστέρησε την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και μείωσε επίσης τους δείκτες ηπατικής φλεγμονής.
«Ένα από τα δυνατά σημεία της εργασίας μας είναι ότι εντοπίσαμε παρόμοια αποτελέσματα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jaume Amengual, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Κολέγιο Γεωργίας του UIUC και προσθέτει: «Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι άνδρες που έπαιρναν φιναστερίδη είχαν επίπεδα χοληστερόλης που ήταν 30 μονάδες χαμηλότερα από τους άνδρες που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Η μείωση της χοληστερόλης στα ποντίκια ήταν σε παρόμοιο βαθμό».
Η τελευταία μελέτη, ενισχύει αποτελέσματα προηγηθείσων ερευνών που είχαν καταλήξει ότι η φιναστερίδη μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία.
Πώς έγινε η έρευνα
Για αυτήν την ανάλυση, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από 4.800 ερωτηθέντες. Οι 155 — όλοι άνδρες άνω των 50 ετών — ανέφεραν ότι έκαναν χρήση φιναστερίδης. Αν και οι μελετητές δεν είχαν στοιχεία για την δοσολογία και την περίοδο χρήσης του φαρμάκου, θεώρησαν πιθανό ότι η ημερήσια δόση ήταν 1 χιλιοστόγραμμο (mg) φιναστερίδης για την τριχόπτωση και 5 mg για την θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αφού το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται και με αυτή την ένδειξη.
Στο κομμάτι της μελέτης που αφορούσε στα ποντίκια, οι ερευνητές χορήγησαν διαφορετικά επίπεδα φιναστερίδης σε αρσενικά ποντίκια που είχαν γενετική προδιάθεση για αθηροσκλήρωση και τρέφονταν με μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 12 εβδομάδες.
Μετά από 3 μήνες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν υψηλή δόση φιναστερίδης εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα αίματος καθώς και στις αρτηρίες. Υπήρχαν επίσης λιγότερα λιπίδια και δείκτες φλεγμονής στο ήπαρ.
Ο μηχανισμός της φιναστερίδης
Η συγκεκριμένη ουσία δρα μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη στους θύλακες των τριχών και στον αδένα του προστάτη, η οποία ενεργοποιεί την τεστοστερόνη.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεστοστερόνη μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, δηλαδή την κατάσταση συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, επειδή οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή την καρδιακή νόσο σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες.
Ο David J. Maron, Διευθυντής Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, λέει πάντως ότι ο ρόλος της τεστοστερόνης στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών είναι πολύπλοκος και δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως κατανοητός από τους επιστήμονες.
Η έρευνα είναι δυνητικά «μεγάλης σημασίας» αλλά με περιορισμούς προσθέτει ο Brian Choi, Καρδιολόγος και Καθηγητής Ιατρικής και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington, ζητώντας διεύρυνση των ελεγχόμενων δοκιμών ώστε να επιβεβαιωθούν πιθανά οφέλη της ουσίας στην υγεία της καρδιάς και καταλήγει ως εξής: «Σε αυτό το σημείο, δεν θα έλεγα σε έναν ασθενή να πάρει φιναστερίδη για να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο».
Πηγή: Everydayhealth