Όλο και περισσότερα τεστ αίματος που ελέγχουν την έκθεση στον κορονοϊό αναδύονται στην επιφάνεια και τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν. Ακόμα και άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα του COVID-19 δε ξεκινούν να βήχουν και να έχουν πυρετό από την πρώτη ημέρα της μόλυνσης.
Πόσο συχνή, όμως, είναι η καταπολέμηση ιών χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων;
Ο Γουίλιαμ, Πέτρι, καθηγητής ιατρικής και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρζίνια που ειδικεύεται στις μεταδοτικές ασθενείς, έχουν εντοπίσει ότι πολλές ασθένειες καταπολεμούνται από τον οργανισμό χωρίς ο φορές να το αντιλαμβάνεται. Για παράδειγμα, όταν ο καθηγητής με τους συναδέλφους του παρακολούθησε την πορεία της μόλυνσης παιδιών από ένα παράσιτο με το όνομα, Κρυπτοσπορίδιο, που αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες για τη διάρροια, σχεδόν τα μισά από αυτά δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα.
Στην περίπτωση της γρίπης, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οπουδήποτε από το 5 έως το 25% των μολυσμένων δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα είναι παρενέργειες του οργανισμού στο πλαίσιο αντιμετώπισης της μόλυνσης. Χρειάζεται λίγος χρόνο προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να «τρέξει» την άμυνα. Συνεπώς κάποιες περιπτώσεις πιο εύστοχα χαρακτηρίζονται προσυμπτωματικές παρά ασυμπτωματικές.
Πως γίνεται κάποιος να μεταδώσει τον ιό ενώ δε φτερνίζεται και βήχει;
Άπαντες προσπαθούν μέσω της μάσκας να προφυλαχτούν από τα σταγονίδια που προέρχονται από το φτέρνισμα και το βήχα. Ο ιός, όμως, μεταδίδεται και μέσω απλών εκπνοών που μπορούν να κουβαλούν μικρά σταγονίδια που εμπεριέχουν τον ιό. Μία φυσιολογική αναπνοή μπορεί να μεταφέρει τον ιό μέχρι κάποιο απόσταση. H μετάδοση, μπορεί να προκύψει από την επαφή μίας επιφάνειας που προηγουμένως είχε αγγίξει ένας ασυμπτωματικός.
Πόσο μεταδοτικός μπορεί να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας;
Ο οποιοσδήποτε που διαπιστώνεται ότι έχει προσβληθεί από τον ιό πρέπει να παραμένει καραντίνα ακόμα και αν νιώθει υγιής. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι μεγάλα επίπεδα του ιού είναι παρόντα σε αναπνευστικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της προσυμπτωματικής περιόδου, που μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και παραπάνω από μία εβδομάδα. Αυτή η ικανότητα του ιού να μεταδίδεται από άτομα χωρίς συμπτώματα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πανδημία.
Ένας ασυμπτωματικός θα αποκτήσει αντισώματα όταν αντιμετωπίσει πλήρως τον ιό;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάκαμψη από τον COVID-19, όπως και οι ασυμπτωματικοί. Είναι μία λογική υπόθεση, βασισμένη σε όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες σε άλλους κορονοϊούς. Θεωρούν ότι τα αντισώματα θα προσφέρουν μία προστασία από το να νοσήσει ξανά κάποιος. Ακόμα, όμως, τίποτα δε θεωρείται απολύτως βέβαιο.
Σε έρευνες στη Νέα Υόρκη μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους 4 στους 5 πολίτες έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Τα ανοσοποιητικά συστήματα αυτών των ανθρώπων έχουν καταπολεμήσει τον ιό είτε εμφάνισαν συμπτώματα είτε όχι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δε γνώριζαν ότι είχαν κολλήσει.
Πόσο διαδεδομένη είναι η ασυμπτωματική μόλυνση από τον COVID-19;
Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό με σιγουριά αυτή τη στιγμή.
Όταν οι γιατροί έλεγξαν 397 άτομα που έμεναν ως άστεγοι σε ένα καταφύγιο στη Βοστόνη, 36% διαγνώστηκε θετικό στον ιό και κανείς από αυτούς δεν είχε παραπονεθεί για κάποιο σύμπτωμα. Στην περίπτωση των Γιαπωνέζων πολιτών που εκκένωσαν την Γιουχάν 30% από αυτούς που είχαν μολυνθεί ήταν ασυμπτωματικοί.
Σε μία ιταλική μελέτη που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα εντόπισαν ότι το 43% των θετικών στον νέο κορονοϊό δεν παρουσίασαν συμπτώματα. Οι επιστήμονες δε βρήκαν διαφορά στο πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι η νόσος ανάλογα με την εμφάνιση συμπτωμάτων ή όχι, όταν έλεγξαν τα δείγματα των ατόμων.
Οι έρευνες για τα αντισώματα σε διάφορα μέρη της Αμερική αναφέρουν ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών κυμαίνεται περίπου από το 10 έως το 40%.
Το βέβαιο είναι ότι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού καθιστούν προβληματίζουν τις κυβερνήσεις στην προσπάθεια ελέγχου του ιού. Γι΄αυτό είναι αναγκαία η διενέργεια στοχευμένων τεστ σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.