Οι συνθήκες υγιεινής και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες εξηγούν εν μέρη γιατί αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Covid -19.
Οι ερευνητές από την Οξφόρδη με επικεφαλής τον Ben Goldacre εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 17 χιλιάδων κατοίκων της Βρετανίας. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ασθένειες όπως ο διαβήτης φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο θάνατο από τον νέο κορονοϊό.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση της υγείας των ασθενών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες φαινεται να παίζουν πολύ μικρότερο λόγο σε σχέση με τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παρθούν καταλληλότερα μέτρα για την προστασία των μειονοτικών ομάδων από τον Covid -19.
Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη ΕΔΩ
Ανοσία και αντισώματα: Τα καλά και τα άσχημα νέα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα καλά νέα που είχαμε τελευταίες μέρες από τον νέο κορονοϊό φαίνεται ότι όσοι νόσησαν και ιάθηκαν αποκτούν αντισώματα στον ιό. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα φαίνεται ότι πάνω από 1300 άτομα που είχαν συμπτώματα της νόσου τελικά έχουν πλέον αντισώματα στον κορονοϊό.
Η Ania Wajnberg, ο Carlos Cordon-Cardo και οι συνεργάτες τους στη Ιατρική Σχολή Icahn, διαπίστωσαν ότι πάνω από το 99% των συμμετεχόντων στη μελέτη που έχουν μολυνθεί τελικά ανέπτυξαν αντισώματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να ξέρουμε πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτή η ανοσία. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να ανταποκρίνεται "αργά". Κάποιοι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν κατάφεραν να παράγουν ανιχνευσιμα αντισώματα παρα μόνο ένα μήνα αφότου άρχισαν να αισθάνονται άρρωστοι. Το φύλο και η ηλικια πάντως δεν φαίνεται να παίζει ρόλο στην παραγωγή αντισωμάτων.
Περίπου το 20% των εθελοντών που βρέθηκαν θετικοι στο ιικό RNA δύο με τρεις εβδομάδες αφότου τα συμπτώματα σταμάτησαν. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η παρουσία ιικού RNA είναι ένας καλός δείκτης ότι το σώμα μας καθαρίζει από τον ιό. Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις ΕΔΩ
Πληροφορίες από το https://www.nature.com, φωτογραφία eurokinissi