Η δρα Xu Yu επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Ragon της Μασαχουσέτης, στο Γενικό Νοσοκομείο του MIT και του Harvard, όπως επίσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard δεν πίστευε στα μάτια της όταν δεν μπορούσε πλέον να ανιχνεύσει ίχνος του HIV στο σώμα της ασθενούς που κούραρε. Έπρεπε να ελέγξει ξανά και ξανά για να βεβαιωθεί. Έγιναν συμπληρωματικές αναλύσεις σε εργαστήρια στην Αυστραλία, στο Κολούμπια και την Αργεντινή από όπου και κατάγεται η ασθενής σε μια προσπάθεια να εντοπίζουν τον ιό και δεν εντοπίστηκε απολύτως τίποτα λέει η Yu.
Η διεθνής ομάδα της Yu ανέλυσε πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια κύτταρα της ασθενούς που κατάγεται από την Αργεντινή και κανένα από τα εργαστήρια δεν βρήκε ίχνη του ιού σε ολόκληρο το γονιδίωμα των δειγμάτων. Η γυναίκα είχε κολλήσει HIV από τον σύντροφό της και αργότερα το σώμα της μπόρεσε να ελέγξει τον ιό και να εμποδίσει την αντιγραφή του και το πιο σημαντικό να το εμποδίσει να εγκατασταθεί σε μέρη όπως είναι οι λεμφαδένες. Όλα αυτά χωρίς τα ισχυρά φάρμακα κατά του HIV που συνήθως χρειάζονται για να καταστείλουν τον ιό. Για αυτό η συγκεκριμένη ασθενής είναι ειδική περίπτωση.«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πούμε ότι έχουμε την απόδειξη ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι του ιού σε αυτή την ασθενή» λέει η Yu, η οποία και έγραψε σχετικά με την υπόθεση αυτή στο Annals of Internal Medicine. Το μόνο πράγμα που μπορούσε να πει η Yu και με βάση την τεχνολογία που υπάρχει διαθέσιμη είναι ότι «δεν μπορούμε να απορρίψουμε την υπόθεση ότι ο ασθενής μπορεί τελικά να κατάφερε να ιαθεί με φυσική ανοσία».
Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα είναι η δεύτερη περίπτωση ασθενούς που έφτασε στην αυτοίαση. Η ίδια η Yu περιέγραψε τον πρώτο ασθενή από το Σαν Φρανσκίσκο, το 2020 και το γεγονός ότι τώρα βρέθηκε και άλλη μια τέτοια περίπτωση αυτοίασης δίνει χώρο για νέες μελέτες για να μπορέσουν οι επιστήμονες να βοηθήσουν και άλλους ασθενείς.Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμένοι ασθενείς που σταμάτησαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και για πολλά χρόνια ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος για χρόνια όπως ο Timothy Ray Brown, γνωστός ως ασθενής του Βερολίνου και πιο πρόσφατα ο Adam Castillejo, ο ασθενής του Λονδίνου. Ωστόσο, και οι δύο είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και δύο ωφελήθηκαν από την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρου που έγινε για την θεραπεία τους, η οποία και αντικατέστησε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αυτά από δότες, των οποίων τα κύτταρα είχαν συμπεριληφθεί και κύτταρα που μπλοκάρουν την λοίμωξη από HIV. Οι ασθενείς αυτοί δεν κατάφεραν να θεραπευτούν, ωστόσο οι ασθενείς αυτοί ήταν λειτουργικοί.
Σε κάθε περίπτωση της ασθενούς από την Αργεντινή είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Η Yu και η ομάδα της ανέλυσε 1.5 δισεκατομμύρια κύτταρα και ιστούς της γυναίκας από το 2017 και δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι υπάρχει ιός που παραμένει ενεργός στον οργανισμό της. Βρήκαν ωστόσο θραύσματα ιικών γονιδίων, που αποδεικνύουν ότι ο ασθενής είχε πράγματι μολυνθεί με HIV κάποια στιγμή στη ζωή του. «Το σώμα της αυτοιαθηκε», δήλωσε από την πλευρά του ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων τονίζοντας ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε κάθε πιθανή παράμετρο στον ασθενή για να βρούμε τι είναι αυτό που μπορεί να τους βοήθησε να θεραπευτούν ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο.
Η ασθενής αυτή είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της και η Yu και η ομάδα της εξετάζουν αν πρεπει να λάβει φάρμακα πριν, κατά την διάρκεια και μετά την γέννα σύμφωνα με τις οδηγίες για τις έγκυες γυναίκες που είναι θετικές στον HIV. Πήρε πάντως φαρμακευτική αγωγή για έξι μήνες κατά την διάρκεια της πρώτης της εγκυμοσύνης για να διασφαλίσει ότι ο ιός δεν δεν θα περάσει στο παιδί της. Η ασθενής θα δώσει δείγμα και απο το μητρικό της γάλα όταν με το καλό γεννηθεί το παιδί για να είναι σίγουροι ότι δεν περιέχει τον ιό.
Η γιατρός Yu θεωρεί ωστόσο ότι αυτό που συνέβη στην ασθενή από την Αργεντινή είναι σπάνια περίπτωση γιατί τόσο εκείνη όσο και ό άλλος ασθενής που εντοπίστηκε ανήκουν στην ομάδα ασθενών που το επίπεδο που HIV είναι τόσο μικρό στο σώμα τους που συχνά είναι μη ανιχνεύσιμο. Αυτός θεωρεί ότι είναι και ο λόγος που το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί και ανταποκρίνεται τόσο καλά.
Αυτό που ελπίζει η Yu είναι να γίνει ένα βήμα μπροστά και για άλλους ασθενείς και θα απαντηθούν κρίσιμες ερωτήσεις όπως αν μικροαλλαγές σε αντιικά φάρμακα του HIV θα μπορούσαν θα βοηθήσουν τους ασθενείς ώστε να φτάσουν το επίπεδο ίασης που έφτασαν να έχουν οι δύο αυτές σπάνιες περιπτώσεις.
Απόδοση από το https://time.com