Στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca 949 χιλιάδες εμβολιασμοί. Στη χώρα μας μέχρι σήμερα μόλις 5 περιστατικά έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση θρομβώσεων με Θρομβοπενία μετά τη λήψη του εμβολίου VAXZEVRIA της AstraZeneca.
Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών σύμφωνα με την ενημέρωση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στις 26 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση για αυτούς που ανησυχούν οι παρακάτω απαντήσεις θα τους λύσουν κρίσιμες απορίες για την ασφάλεια της 2ης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
Να λάβω μια δεύτερη δόση AstraZeneca; Αν ναι, πότε;
Η λήψη της δεύτερης δόσης οποιουδήποτε εμβολίου δύο δόσεων είναι πολύ σημαντική. Αυτό τονώνει της ανοσολογική απάντηση. Γνωρίζουμε από κλινικές δοκιμές ότι η πρώτη δόση δεν εμποδίζει όλες τις λοιμώξεις. Αποτρέπει το θάνατο από μόλυνση. Η δεύτερη δόση ενισχύει την ανοσολογική απόκριση για να σας προστατεύσει σχεδόν πλήρως από οποιαδήποτε μόλυνση. Αυτή η δεύτερη δόση μειώνει επίσης σημαντικά την δυνατότητα να μεταφέρετε ή να μεταδώσετε τον ιό.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εξακολουθούν να προκύπτουν στοιχεία, αλλά σύμφωνα με την Επιτροπή Εμβολιασμών, η 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca συστήνεται να χορηγείται 8-12 εβδομάδες μετά την πρώτη.
Είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετά τη δεύτερη δόση;
Ο κίνδυνος θρόμβου αίματος μετά από μια δεύτερη δόση είναι περίπου ένας στους 600.000, που είναι το ένα δέκατο του αντίστοιχου κινδύνου μετά από την πρώτη δόση. Εάν δεν αντιμετωπίσατε κάποιο πρόβλημα μετά την πρώτη δόση, θα πρέπει να αισθάνεστε καλά για να προχωρήσετε και να συνεχίσετε να βοηθάτε την κοινότητα να φέρει την πανδημία πιο κοντά στο τέλος της. Επιπλέον, η γνώση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τους θρόμβους που σχετίζονται με το εμβόλιο επιτρέπει την έγκαιρη αναγνώριση και την άμεση θεραπεία.
Πόσο σοβαρές είναι οι θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό
Σε εκείνες τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου οι θρόμβοι αίματος ακολουθούν τον εμβολιασμό, μπορεί να είναι πολύ σοβαροί, ακόμη και θανατηφόροι. Το καλό είναι ότι οι γνώσεις μας έχουν αυξηθεί, ειδικά όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτών των θρόμβων όταν συμβαίνουν. Στο ξεκίνημα κυκλοφορίας του εμβολίου, οι πιθανότητες θανάτου στις σπάνιες περιπτώσεις πήξης του αίματος ήταν 60 με 80 τοις εκατό. Σήμερα, είναι 20%.
Στην αρχή της κυκλοφορίας, οι ασθενείς δεν είχαν τρόπο να γνωρίζουν τι ήταν ένας θρόμβος που σχετίζεται με το εμβόλιο ή τι να ψάξουν. Αυτό μπορεί να ήταν ένας βασικός παράγοντας για το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Τώρα που αυτό το ζήτημα είναι γνωστό και τα συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν, ο κίνδυνος θανάτου είναι πολύ χαμηλότερος. Καθώς βελτιώνεται η κατανόηση αυτού του ζητήματος, οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται πολύ νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά.
Πόσο ασφαλές είναι να λάβω τη 2η δόση από εμβόλιο διαφορετικής εταιρείας
Με τα σημερινά δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει η 2η δόση να είναι από το ίδιο εμβόλιο που λήφθηκε και η πρώτη. Τους τελευταίους μήνες διεξάγονται κλινικές δοκιμές που μελετούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μίξης εμβολίων.
Ωστόσο, μέχρι να υπάρχουν αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές, η επίσημη σύσταση είναι ο εμβολιασμός και με τις 2 δόσεις να γίνεται από το ίδιο εμβόλιο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί οι 2 παρακάτω περιπτώσεις:
- Αν κάποιος εμφανίσει μία σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση με την 1η δόση
- Αν κάποιος εμφανίσει θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία με ή χωρίς θρομβοπενία με την 1η δόση
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό
Τα συμβάντα θρομβώσεων εξακολουθούν να είναι τόσο σπάνια που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ένας ελαφρώς υψηλότερος αριθμός γυναικών έχουν υποστεί θρόμβωση. Ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων δεν είναι αρκετά μεγάλος για να εκτιμηθεί με ακρίβεια αν το φύλο μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο.
Επίσης, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν συνιστάται για άτομα που είχαν προηγούμενη περίπτωση θρομβοκυτοπενίας που προκαλείται από ηπαρίνη σπάνιων εγκεφαλικών θρόμβων φλεβικής θρόμβωσης. Ένα οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης δεν φαίνεται να σχετίζεται με τους κινδύνους του εμβολίου, καθώς οι μηχανισμοί είναι εντελώς διαφορετικοί.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας υποψιάσουν για θρομβώσεις
Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική προσοχή αμέσως, εάν εμφανιστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εντός 3 εβδομάδων από τον
εμβολιασμό:
- δύσπνοια
- πόνος στο στήθος
- πρήξιμο στο πόδι
- πόνος στο πόδι
- επίμονος πόνος στην κοιλιά
- νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι,θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου
ΠΗΓΗ: theconversation