Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ ολοκλήρωσε την ανάλυση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα από το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σε συνεργασία με το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και την Καθηγήτρια Άννα Παπά.
Η ανάλυση αποκάλυψε μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των επικρατέστερων στελεχών από το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το συγκεκριμένο ερευνητικό εύρημα προσθέτει στην κατανόηση της επιδημιολογίας της λοίμωξης και συνεισφέρει ουσιαστικά στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.
Η συστηματική ανάλυση του γονιδιώματος του ιού συνεχίζεται και διεξάγεται στα πλαίσια της Εμβληματικής Δράσης για τον ιό SARS-CoV-2 που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη γονιδιωματική επιτήρηση στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημιολογική πορεία των μεταλλάξεων στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως άλλες περίπου 10 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι πληροφορίες ανέφεραν για άλλα 3 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, πέραν των αρχικών 59 που είχαν ανακοινωθεί.
CDC: Η Ελλάδα παραμένει η φωτεινή εξαίρεση στον κατακόκκινο επιδημιολογικό χάρτη
Σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τους ανανεωμένους χάρτες του CDC για τις 14 ημέρες πριν τις 28 Γενάρη.
Ειδικότερα, για τις 14 ημέρες πριν τις 28 Γενάρη η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο «κίτρινο» σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι αυτές που έχουν ποσοστό θετικότητας των τεστ τους πάνω από 4% σε συνδυασμό με παραπάνω από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, μάλιστα, η Ήπειρος και κάποια από τα νησιά του Αιγαίου πέλαγους βρίσκονται σε πράσινο χρώμα. Ένα μεγάλο κομμάτι της Φιλανδίας και η Νορβηγία βρίσκονται επίσης στο κιτρινο με σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης να είναι «κοκκινισμένες».
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι τις τελευταίες ημέρες το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων στη χώρα μας έχει συμβάλει στην άυξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινές δηλώσεις του καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψας, o δείκτης μετάδοσης (Rt) στην Αττική βρίσκεται μία ανάσα από το 1 (0.98).