Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων για τους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές Υγείας.
Από τη σχετική διάταξη θα εξαιρούνται μεταξύ άλλων παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών, αιμοκαθαιρούμενοι και άτομα με βαριές αναπηρίες.
Διαμαρτύρεται η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τη μη εξαίρεση των διαβητικών
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι διαβητικοί δε συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα των ατόμων που εξαιρούνται από το συγεκριμένο νόμο.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, επιστολή με θέμα: «Εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας»
Με την επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μεταφέρει την αγανάκτηση και την αγωνία όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους για τη μη εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021 και αιτείται εκ νέου την εξαίρεση όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, από την εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου και τη δυνατότητα συνταγογράφησης τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Γιατί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητάει να εξαιρεθούν
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου και να τους δίνεται η δυνατότητα να συνταγογραφούν και σε ιδιωτικές δομές υγείας, όπως συμβαίνει και τώρα, πριν την εφαρμογή του άρθρου 38, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες ιατρούς τους. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει εκ νέου στην επιστολή της ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Διεθνείς και Ελληνικούς Επιστημονικούς Φορείς, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και να επανελέγχονται, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή χρόνια πάθησή τους. Στην περίπτωση μάλιστα που συνυπάρχουν επιπλοκές ή συνοδά νοσήματα, η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της υγείας τους.
Επιπλέον, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανήκουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)[1], στις ομάδες υψηλού κινδύνου με αυξημένες πιθανότητες νόσησης, διασωλήνωσης και τελικά θανάτου από τον νέο κορωνοϊό.
Η επιλογή να κατευθύνονται όλοι αυτοί οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εν μέσω πανδημίας σε δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους θα είναι ολέθρια για την υγεία τους, καθώς λόγω της αδυναμίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να τους εξυπηρετήσει, οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν χωρίς περίθαλψη, επιδεινώνοντας την ήδη σοβαρή κατάσταση της υγείας τους.
Ήδη οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επανειλημμένα έχει ενημερώσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που δικαιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής χρόνιας πάθησής τους, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα προμηθεύονται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.
Η κατάσταση αυτή για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας γίνεται περισσότερο τραγική, καθώς πέρα από την έλλειψη πρόσβασης στα απαιτούμενα ιατροτεχνολογικά υλικά για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις πλείστες των περιπτώσεων και όπου αυτά διατίθενται, στερούνται ποιότητας και αξιοπιστίας με επιβαρυντικές για την πορεία της πάθησης και της υγείας τους, συνέπειες!
Και καταλήγει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της: «Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, τον οποίο η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει ως τη «σύγχρονη πανδημία», θα πρέπει να λάβουν την πρέπουσα από την Πολιτεία υποστήριξη, η οποία θα πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα στα ήδη υπάρχοντα!
Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε για ακόμη μία φορά την εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και τη δυνατότητα συνταγογράφησης και εκτέλεσης του συνόλου των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων (συνταγών) τόσο για τα φάρμακα όσο και για τα αναλώσιμα υλικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία».