Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σχετικά με το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων; Εάν έχετε διαβήτη , πιθανότατα γνωρίζετε ότι πρέπει να παρακολουθείτε την πρόσληψη υδατανθράκων. Ωστόσο, διαφορετικές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν διαφορετικά το σάκχαρο του αίματος και αυτές οι επιδράσεις μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με μέτρα γνωστά ως γλυκαιμικός δείκτης και γλυκαιμικό φορτίο. Μπορεί ακόμη και να σας έχουν συμβουλέψει να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους αριθμούς για να προγραμματίσετε τη διατροφή σας. Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι αριθμοί - και πόσο χρήσιμοι είναι;
Γλυκαιμικός δείκτης έναντι γλυκαιμικού φορτίου
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) αποδίδει μια αριθμητική βαθμολογία σε ένα φαγητό με βάση το πόσο δραστικά αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας. Τα τρόφιμα κατατάσσονται σε κλίμακα από το 0 έως το 100, με την καθαρή γλυκόζη (ζάχαρη) να έχει τιμή 100. Όσο χαμηλότερος ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής, τόσο πιο αργά αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση αυτού του φαγητού. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερο είναι το GI του και όσο περισσότερες φυτικές ίνες ή λίπος περιέχονται σε ένα τρόφιμο, τόσο χαμηλότερο είναι το GI.
Αλλά ο γλυκαιμικός δείκτης λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Αυτό που δεν σας λέει είναι πόσο υψηλό θα μπορούσε να είναι το σάκχαρό σας όταν τρώτε πραγματικά το φαγητό. Για να κατανοήσετε την πλήρη επίδραση ενός τροφίμου στο σάκχαρο του αίματος, πρέπει να γνωρίζετε δύο πράγματα. Πρώτον, πόσο γρήγορα η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και δεύτερον πόση γλυκόζη ανά μερίδα μπορεί να προσφέρει. Ένα ξεχωριστό μέτρο που ονομάζεται γλυκαιμικό φορτίο κάνει και τα δύο-το οποίο σας δίνει μια πιο ακριβή εικόνα του πραγματικού αντίκτυπου ενός φαγητού στο σάκχαρο στο αίμα σας. Το καρπούζι, για παράδειγμα, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (80). Αλλά μια μερίδα καρπούζι έχει τόσο λίγο υδατάνθρακα που το γλυκαιμικό φορτίο του είναι μόνο 5.
Δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου
Ορισμένοι ειδικοί στη διατροφή πιστεύουν ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν τόσο τον γλυκαιμικό δείκτη όσο και το γλυκαιμικό φορτίο για να αποφύγουν ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, από την άλλη πλευρά, λέει ότι η συνολική ποσότητα υδατανθράκων σε ένα τρόφιμο και όχι ο γλυκαιμικός δείκτης ή το φορτίο του, είναι ένας ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για το τι θα συμβεί στο σάκχαρο στο αίμα. Και ορισμένοι διαιτολόγοι πιστεύουν επίσης ότι η εστίαση στον γλυκαιμικό δείκτη και το φορτίο προσθέτει ένα περιττό επίπεδο πολυπλοκότητας στην επιλογή του τι θα φάει.
Το συμπέρασμα? Η τήρηση των αρχών της κατανάλωσης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι πιθανό να είναι επωφελής για άτομα με διαβήτη. Αλλά η επίτευξη και η παραμονή σε υγιές βάρος είναι πιο σημαντική για το σάκχαρο στο αίμα σας και τη γενική υγεία σας.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool