Παρόλο που τα επιστημονικά δεδομένα ποικίλουν σχετικά με το αν τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο ή όχι πρόσφατα ξεκαθαρίστηκε ότι τα πιο σοβαρά περιστατικά συνήθως παρουσιάζονται στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία που προφυλάσσουν όχι μόνο την Δημόσια Υγεία αλλά και τα άτομα αυτά. Όσα γνωρίζουμε για τον διαβήτη και πώς επηρεάζεται από τη νόσο Covid -19 έχουν εξηγήσει και τα CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών), ο ΠΟΥ αλλά και ο FDA.
Τα αντικρουόμενα ευρήματα
Γενικά τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης επιπλοκών όταν μολύνονται από ιούς όπως η γρίπη και το ίδιο συμβαίνει με τον Covid -19 όπως έχει δηλώσει ο Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη. H Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη συνιστά στους ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες του CDC όταν μολύνονται. Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο τόσο από την νόσο Covid -19, τόσο από την γρίπη, όσο και από την πνευμονία γιατί τα επίπεδα γλυκόζης «ανεβοκατεβαίνουν» ή είναι υψηλά στον οργανισμό τους και έχουν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να νοσούν πιο γρήγορα.
Επίσης, η ασθένειά τους αυτή μπορεί ανα πάσα στιγμή να επιδεινωθεί ακριβώς επειδή τα επίπεδα γλυκόζης μεταβάλλονται. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Nashville στο Tennessee, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 που διαγιγνώσκονται θετικά στον κορονοϊό κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από σοβαρή νόσηση ή και νοσηλεία σε σύγκριση με όσους δεν έχουν διαβήτη.
Ωστόσο, άλλα δεδομένα αντικρούουν αυτά τα ευρήματα και την επίδραση της νόσου αυτή στα άτομα με διαβήτη 1 και 2. Συγκεκριμένα, μελέτη που έγινε τον Οκτώβριο του 2020 έδειξε ότι τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας στο Βέλγιο παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρξε αύξηση των νοσηλείων λόγω Covid - 19 των ατόμων που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1.
Επίσης, κλινική μελέτη που έγινε στο Κέντρο Joslin για τον Διαβήτη στη Βοστώνη, έδειξε ότι η ηλικία και η γλυκαιμική ρύθμιση δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 που νοσηλεύτηκαν είτε λόγω Covid -19, είτε για άλλους λόγους.
Η μεταβλητή που επηρεάζει το ρίσκο εμφάνισης επιπλοκών
Αυτές οι μελέτες επιβεβαιώνουν προηγούμενες κλινικές μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι διαβητικοί που προσέχουν ώστε να έχουν ρυθμισμένο τον διαβήτη τους δεν είχαν πολλές πιθανότητες να δουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν ή να πεθάνουν από Covid -19.
Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη του 2020 η γιατρός Catarina Limbert κατέδειξε πάντως ότι το αυξημένο ρίσκο βαριάς νόσησης είναι περιορισμένο για διαβητικούς με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στο 10% ή και μεγαλύτερη και για εκείνους που είναι άνω των 50 με μακροπρόθεσμο διαβήτη και για εκείνους επίσης με πιο «ταλαιπωρημένο» ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, νεότερη μελέτη του Μαΐου του 2021 προτείνει ότι η νόσος Covid -19 μπορεί να προκαλεί υπεργλυκαιμία, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει γιατί η νόσος Covid -19 μπορεί να μολύνει τα κύτταρα Βήτα στο πάγκρεας, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των βήτα κυττάρων. Έρευνα που παρουσιάστηκε στην 81ο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τον Διαβήτη τον Ιούνιο του 2021 αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των υποδοχέων στο σώμα του ασθενούς και να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα και πιο βαριά νόσηση.
Παρόλα αυτά ο γιατρός Justin Gregory παιδίατρος - ενδοκρινολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Vanderbilt τονίζει από την πλευρά του ότι τα άτομα με διαβήτη 1 δεν χρειάζεται να ζουν με τον φόβο και την ανησυχία λόγω του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως κάνουν όλοι. Πέρα από τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης ο εμβολιασμός τόσο κατά του κορονοϊού όσο κατά της γρίπης είναι σημαντικός για την προστασία των ασθενών αυτών.
Με πληροφορίες από το https://www.healthline.com