Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1 αναρωτιούνται πώς μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές είναι πιθανό να εμφανιστούν όταν έχεις διαβήτη για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικότερα όταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος είναι σταθερά υψηλά (υπεργλυκαιμία). Αυτό μπορεί να επηρεάσει όργανα του σώματος όπως τα μάτια, την καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια.
Τρόποι αποφυγής των επιπλοκών του διαβήτη
1. Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν την υγεία με πολλούς τρόπους και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με την πάροδο του χρόνου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές από τον διαβήτη εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:
- Η μικροαγγειακή νόσος επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος (όπως αυτά στα μάτια και τα νεφρά).
- Η βλάβη των νεύρων (νευροπάθεια) επηρεάζει συχνά τα πόδια. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτόματη λειτουργία διαφόρων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, της ουροδόχου κύστης και της καρδιάς, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της πέψης, την ακράτεια, τις αρρυθμίες και τη σεξουαλική δυσλειτουργία.
- Η μακροαγγειακή νόσος επηρεάζει τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και απόφραξη στις αρτηρίες των ποδιών.
- Η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό βοηθά στην πρόληψη της μικροαγγειακής νόσου και της βλάβης των νεύρων. Εάν το επίπεδο HbA1c σας είναι 7% ή υψηλότερο, η θεραπεία σας θα πρέπει να προσαρμοστεί.
2. Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση κάτω από 140/90 mm Hg.
Στην ιδανική περίπτωση, η αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι κάτω από 130/80. Διατηρώντας αυστηρά την αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός εξέλιξης της νεφρικής βλάβης Η απώλεια βάρους και η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα. Εάν χρειάζονται φάρμακα, οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν αναστολείς ΜΕΑ ή εμπόδια υποδοχέων αγγειοτενσίνης για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με διαβήτη. Αυτά τα φάρμακα καθυστερούν την εξέλιξη της νεφρικής νόσου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της μικρολευκωματινουρίας ακόμα και όταν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική. Απαιτούνται συχνά δύο ή περισσότεροι τύποι φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση για να διατηρηθεί εντός αποδεκτού εύρους.
3. Στόχος να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας σε υγιή επίπεδα.
Τα επίπεδα της LDL (ανθυγιεινής) χοληστερόλης πρέπει να είναι κάτω από 100 mg / dL. Η HDL (υγιής) χοληστερόλη θα πρέπει να είναι πάνω από 40 mg / dL εάν είστε άνδρας ή πάνω από 50 mg / dL εάν είστε γυναίκα. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων πρέπει να είναι κάτω από 150 mg / dL.
Οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν. Γι 'αυτό η έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής χοληστερόλης, των υψηλών τριγλυκεριδίων και της υπέρτασης είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Μια εξέταση αίματος νηστείας μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα LDL, HDL και ολικής χοληστερόλης, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επειδή η υπέρταση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.
Εάν έχετε πόνο στο στήθος ή πίεση, δυσκολία στην αναπνοή ή ζάλη, θα πρέπει να εξεταστείτε για καρδιακές παθήσεις. Μην καθυστερείτε να αναζητήσετε θεραπεία. Επειδή η νευρική βλάβη μπορεί να αμβλύνει ή να αλλάξει τα συνηθισμένα συμπτώματα πόνου στο στήθος, τα άτομα με διαβήτη πρέπει επίσης να προσέχουν για δυσφορία στο σαγόνι ή το βραχίονα κατά τη διάρκεια ή μετά από σωματική δραστηριότητα, ζάλη ή δύσπνοια μετά από ελάχιστη άσκηση.
4. Εξασκηθείτε στην καλή φροντίδα των ποδιών.
Η περιφερική και αυτόνομη νευροπάθεια είναι συχνές επιπλοκές του διαβήτη. Η μειωμένη ροή αίματος από την απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν το πόδι μπορεί να βλάψει την αίσθηση του πόνου και να εμποδίσει τους μαχητές της λοίμωξης του σώματος. Τα άτομα με αυτές τις καταστάσεις πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών τους κάθε μέρα για πιθανό τραυματισμό. Ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα για τη φροντίδα των ποδιών σας:
Γνωρίστε τα πόδια σας. Ρίξτε μια καλή ματιά κάθε μέρα για να δείτε αν έχετε κοπεί ή έχετε κάποιον μώλωπα στα πόδια σας. Δώστε προσοχή σε τυχόν πρηξίματα ή αποχρωματισμούς. Εάν το πόδι σας πρηστεί ή αλλάξει χρώμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένδειξη σπασμένου οστού ή κακής κυκλοφορίας.
Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή των ποδιών. Πλύνετε τα πόδια σας κάθε μέρα. Στεγνώστε τα καλά, ειδικά μεταξύ των ποδιών. Ενυδατώστε οποιοδήποτε ξηρό δέρμα (αλλά όχι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας) ή ρίξτε σκόνη ποδιών για να διατηρήσετε τα πόδια σας στεγνά. Κόψτε τα νύχια ευθεία απέναντι για να αποφύγετε τα εσωτερικά νύχια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν κρατάτε το ψαλίδι: εάν έχετε χάσει την αίσθηση στα πόδια σας ή εάν τα νύχια σας έχουν σκληρύνει, εξετάστε το ενδεχόμενο να κόψετε τα νύχια σας σε επαγγελματία.
Προστατέψτε τα πόδια σας. Φορέστε παπούτσια με άφθονο μαξιλάρι και κάλτσες που προστατεύουν από την τριβή. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας ταιριάζουν με το πόδι σας να μετράται κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο ζευγάρι. Αποφύγετε ψηλά τακούνια ή παπούτσια με μυτερά δάχτυλα. Εάν πρέπει να φοράτε τέτοια παπούτσια για όμορφες περιστάσεις, προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που βρίσκονται στα πόδια σας.
Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι. Κάθε επιπλέον κιλό αυξάνει την πίεση στα πόδια σας.
Ασκηθείτε τακτικά. Η άσκηση, όπως το περπάτημα, βελτιώνει την κυκλοφορία.
Μην καπνίζετε και πίνετε με μέτρο. Το κάπνισμα εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να βλάψει τα νεύρα που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο λόγω του διαβήτη. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση ορίζουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως όχι περισσότερο από δύο τυπικά ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω των 65 ετών και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.
Μάθετε πότε να ζητήσετε βοήθεια. Εάν έχετε διαβήτη, είστε επίσης πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα προβλήματα των ποδιών, είναι ζωτικής σημασίας να δείτε έναν γιατρό. Μην προσπαθήσετε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας στο σπίτι.
5. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις με το γιατρό σας για να αξιολογήσετε τη συνολική σας υγεία.
Οι τακτικές ιατρικές επισκέψεις σας πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο για την παρουσία τυχόν επιπλοκών του διαβήτη, καθώς και τρόπους μείωσης του κινδύνου επιπλοκών. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικού και Νεφροπάθειας, θα πρέπει να επισκέπτεστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να βρείτε και να θεραπεύσετε και να αντιμετωπίσετε προβλήματα νωρίς. Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά ραντεβού που πρέπει να κάνετε:
- Πρωτοβάθμια φροντίδα / ενδοκρινολόγος - κάθε 3 έως 6 μήνες για εξετάσεις που πρέπει να περιλαμβάνουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του βάρους και των ποδιών σας
- Οδοντίατρος - κάθε 6 μήνες ή συχνότερα, εάν είναι απαραίτητο
- Οφθαλμίατρος / Οφθαλμίατρος - διεσταλμένη εξέταση οφθαλμών ετησίως ή διμηνιαία εάν η εξέταση δεν παρουσιάζει προβλήματα ανάπτυξης
- Ποδίατρος- ετησίως για μια ολοκληρωμένη εξέταση που περιλαμβάνει έλεγχο για κάλους, λοιμώξεις, πληγές και απώλεια αισθήματος
Επίσης, να κάνετε εξετάσεις ούρων και αίματος για να ελέγξετε για προβλήματα στα νεφρά και να κάνετε ένα εμβόλιο γρίπης καθώς και ένα εμβόλιο πνευμονίας.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool