Παρόλο που η πανδημία ξεκίνησε από τη συγκεκριμένη χώρα, με τα πρώτα κρούσματα να εντοπίζονται στη Γουχάν, η Κίνα κατάφερε να ορθοποδήσει και να μετρήσει ελάχιστες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Ενδεικτικό είναι ότι κατατάσσεται πάρα πολύ χαμηλά στην παγκόσμια λίστα με θανάτους ανα/1 εκατ πληθυσμού. Ειδικότερα, βρίσκεται στην 184η θέση με μόλις 3 θανάτους/1 εκατ. πληθυσμού, τήν ώρα που οι συνολικοί της θάνατοι έχουν φτάσει τους 4634.
Πολύ κολακευτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία είναι και η κατατάξη της όσον αφορά τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, βρίσκεται, στην 205η θέση με 60 κρούσματα /1 εκατ. πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι από την αρχή της πανδημίας 81.473 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό στην Κίνα.
Παρά τον τεράστιο πληθυσμό της (1,3 δις πληθυσμό), μάλιστα, έχει καταταφέρει να είναι στην 84η θέση στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων. Πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, σε σχέση με χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό.
Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη στη σύγκριση
Για να καταλάβει κανείς το επίτευγμα της Κίνας αρκεί να το συγκρίνει με τα αντίστοιχα στατιστικά της Ελλάδας, η οποία διαχειρίστηκε καλύτερα το πρώτο κύμα σε σχέση με το δεύτερο. Θυμίζουμε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν ξεπερνά τους 11 εκατομμύρια πολίτες.
Όσον αφορά τους θανάτους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση με μόλις 316 θανάτους/1 εκατ. πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει 3.289 ζωές από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα
Όσον αφορά τα κρούσματα, βρίσκεται, στην 86η θέση με 11.511κρούσματα /1 εκατ. πληθυσμού. Ας σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν βρεθεί 119.720 θετικά περιστατικά SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ας σημειωθεί ότι η Ιταλία (4η με 1022/1 εκατ. πληθυσμού), η Ισπανία (6η 998/1 εκατ. πληθυσμού) το Ηνωμένο Βασίλειο (9η με 920/1 εκατ. πληθυσμού και οι ΗΠΑ (11η με 887/1 εκατ. πληθυσμού) είναι απο τις χώρες που έχουν μετρήσει τους περισσότερους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.