Από τον Ιανουάριο του 2020, ο ΠΟΥ έχει τονίσει τη σημασία των διαγνωστικών τεστ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον έλεγχο της COVID-19. Οι εξετάσεις δείχνουν που κρύβεται ο ιός, κάτι που είναι το κλειδί για να σταματήσουν οι αλυσίδες υπερμετάδοσης
Προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια διαγνωστική ικανότητα, στις αρχές του 2020 δημιουργήθηκε ένα δίκτυο εργαστηρίων αναφοράς COVID-19 στις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ. Εργαστήρια με περιορισμένη εμπειρία έχουν υποστηριχθεί από αυτό το δίκτυο.
Μέσα σε δύο εβδομάδες αφού ενημερώθηκε ο ΠΟΥ για τις πρώτες περιπτώσεις κορονοϊού η Κίνα μοιράστηκε τις γενετικές ακολουθίες με τον ΠΟΥ και τον ευρύτερο κόσμο. Σε συνεργασία με ένα συνεργαζόμενο εργαστήριο στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο Charité του ΠΟΥ δημοσίευσε στη συνέχεια τις πρώτες οδηγίες για το πώς να δημιουργήσει ένα επικυρωμένο τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) για αυτό το νέο παθογόνο οργανισμό. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη τεστ κορονοίού σε όλο τον κόσμο με πρωτοφανή ταχύτητα.
Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, ο ΠΟΥ είχε συνάψει σύμβαση για την κατασκευή αντιδραστηρίων και προμηθειών που απαιτούνταν για τα μοριακά τεστ (PCR) για τη διάγνωση του SARS-CoV-2. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ άρχισε να στέλνει τεστ PCR σε πάνω από 150 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στις χώρες να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τον ιό.
Τον Φεβρουάριο, μόνο δύο εργαστήρια στην Αφρικανική Περιφέρεια του ΠΟΥ θα μπορούσαν να διαγνώσουν ένα κρούσμα COVID-19. Τώρα, 750 εργαστήρια σε όλη την περιοχή μπορούν να εντοπίσουν τον ιό. Είναι πολύ σημαντική η αποκέντρωση των τεστ κορονοϊού σε πολλές χώρες , συμπεριλαμβανομένου του Μπενίν, της Γκαμπόν και της Νιγηρίας.
Σήμερα και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ μπορούν να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2.
Η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ έχει υπερβεί την προσφορά και έχει οδηγήσει σε διεθνείς ελλείψεις. Εν μέσω μειωμένων πτήσεων και ενός σύνθετου ιστού ταξιδιωτικών περιορισμών, οι ομάδες προμηθειών και εφοδιαστικής από τον ΠΟΥ και συνεργάτες συνεχίζουν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αποκτήσουν τα εργαστήρια τα αντιδραστήρια και τις προμήθειες που χρειάζονται.
Από τις 9 Νοεμβρίου 2020, τα μέλη της Κοινοπραξίας Διαγνωστικών για το COVID-19 είχαν προμηθευτεί 31,1 εκατομμύρια τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23 εκατομμύρια έχουν παραδοθεί.
Ενώ ο μοριακός έλεγχος είναι το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση του SARS-CoV-2, άλλοι τύποι τεστ έχουν επίσης αναπτυχθεί, συμπεριλαμβανομένων των ταχέων τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Αυτά είναι πιο γρήγορα, πιο εύκολα διαχειρίσιμα και σημαντικά φθηνότερα. Αν και δεν αποτελούν υποκατάστατο των τεστ PCR, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ικανότητα των χωρών να εξετάζουν ποιοι είναι θετικοί στην κοινότητα.
Τον Οκτώβριο, η πρόσβαση σε COVID-19 Εργαλεία (ACT) Επιταχυντής ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει 120 εκατομμύρια από αυτές τις δοκιμές αντιγόνου στη διάθεση των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο ΠΟΥ συνεχίζει να αναπτύσσει καθοδήγηση και τεχνικές ενημερώσεις για να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα εργαστήρια σχετικά με τις δοκιμές για το SARS-CoV-2. Και με την τακτική σύγκληση ενός δικτύου διαγνωστικών και εργαστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι νέες γνώσεις μοιράζονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.