Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 27, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ άλλα 3 εισαγόμενα αφορούν σε άτομα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο.
Ακόμη, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και από 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης, στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.589 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Ειδικότερα, σήμερα προστέθηκε στη "μαύρη λίστα" των θανάτων και η 83χρονη που κατέληξε χθες το απόγευμα στη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Η γυναίκα έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Διαβάστε σχετικά: Εκτινάχθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού! Που εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (60% άνδρες). To 90% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από το σύνολο των 3.589 κρουσμάτων, 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 349.084 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5750 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37.041 (10.6%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 66 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Χωρίς έλεγχο οι διελεύσεις Ελλήνων στα Σκόπια
Όσο κι αν η Ελλάδα έχει κλειστά τα σύνορά της με τη Βόρεια Μακεδονία, πολλοί είναι όσοι βγαίνουν για «σεργιάνι» στη γειτονική χώρα, εγείροντας θέματα δημόσιας υγείας λόγω της σημαντικής διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού.
Όπως είναι γνωστό, στη Γευγελή είναι το σημείο εισόδου στη χώρα. Και η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει επιβάλλει απαγορευτικό στην είσοδο των Ελλήνων στη χώρα, αλλά το ζήτημα είναι ότι καθημερινά πολλοί περνούν τα σύνορα, αλλά ούτε καταγράφονται και ούτε μπαίνουν σε καραντίνα, για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα Dikaiologitika. gr, είναι κοινό μυστικό στην περιοχή ότι μπαινοβγαίνουν εύκολα σε μια χώρα στην οποία τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξητικές τάσεις, εξ ου και οι υγειονομικές της Ελλάδα παρακολουθούν στενά και καθημερινά τις εξελίξεις της διασποράς του ιού στη Βόρεια Μακεδονία. Γι’ αυτό και ελήφθη η απόφαση από την Ελλάδα να κλείσει τα σύνορα με τη γειτονική χώρα.
Αρκετοί Έλληνες καθημερινά περνούν τα σύνορα για βενζίνη, δουλειές, ψώνια, γιατρούς αλλά και οι πλέον φανατικοί για να παίξουν στο καζίνο. Όλοι αυτοί δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων μια προβληματική κατάσταση, δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών.
Στα σύνορα της Γευγελής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν υπάρχει ώστε να κάνει δειγματοληπτικά τεστ, ενώ δεν υπάρχει ούτε καταγραφή των «μετακινήσεων». Και η 48ωρη καραντίνα, απλώς... δεν τηρείται.
Μπορείτε να δείτε τα ΦΕΚ για τους περιορισμούς ειδικά για Β. Μακεδονία, Τουρκία, Αλβανία, Μ. Βρετανία και Σουηδία εδώ και εδώ.