Αναλύοντας το DNA περισσότερων από 36.000 εθελοντών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου:
- Του μαστού μετά την εμμηνόπαυση
- Του παχέος εντέρου
- Του παγκρέατος
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Diabetes UK Professional Conference 2024. Το συνέδριο διεξήχθη μεταξύ 17 και 19 Απριλίου 2024, στο Λονδίνο.
Όπως είπαν οι ερευνητές, εντόπισαν δύο συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.
Η μία από αυτές ενέχεται στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του διαβήτη. Η άλλη στην ανάπτυξη της μεταβολικής νόσου και των τριών μορφών καρκίνου που προαναφέρθηκαν.
Επομένως, όσοι φέρουν την μία από τις δύο μεταλλαγές, έχουν αυξημένη ευπάθεια στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και αυτών των καρκίνων, είπαν οι ερευνητές.
Σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες ως παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη πολλών συχνών καρκίνων. Υπολογίζεται ότι σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:
- Του ήπατος
- Του παγκρέατος
- Του ενδομητρίου
Αυξάνει επίσης κατά 20-50% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:
- Του παχέος εντέρου
- Του μαστού
- Της ουροδόχου κύστεως
Ο αυξημένος κίνδυνος εξηγείται εν μέρει από κοινούς παράγοντες κινδύνου για τις δύο ασθένειες (διαβήτης και καρκίνος). Τέτοιοι παράγοντες είναι λ.χ.:
- Η ηλικία
- Η παχυσαρκία
- Η ανθυγιεινή διατροφή
- Η καθιστική ζωή
Η συσχέτιση
Μόνο αυτοί οι παράγοντες, όμως, δεν αρκούν για να εξηγηθεί πλήρως ο αυξημένος κίνδυνος. Γι’ αυτό τον λόγο διεξήχθη η νέα μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι ρόλο παίζουν και τα γονίδιά μας.
Εκτός από τις δύο γονιδιακές μεταλλαγές που προαναφέρθηκαν, οι ερευνητές εντόπισαν ακόμα 17 μεταλλάξεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν, οι μεταλλάξεις αυτές εμμέσως αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου, μέσω βιολογικών διεργασιών που αφορούν τον διαβήτη.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Inga Prokopenko, καθηγήτρια Ψηφιακής Ενιαίας Υγείας (e-One Health) και επικεφαλής Στατιστικής Πολυομικής (statistical multi-omics) στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ, εκτιμούν ότι ο διαβήτης τύπου 2 δημιουργεί ένα περιβάλλον στο σώμα που διευκολύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε αυτό συμβάλλουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου), ινσουλίνης και φλεγμονής, λένε.
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης