Δεκάδες είναι οι τραυματισμοί που προκαλούνται από φωτιές κάθε χρόνο, με την την πλειονότητα αυτών να αφορούν τα θερμικά εγκαύματα.
Σύμφωνα με έρευνες το 37% αυτών των εγκαυμάτων είναι σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε βαθμό που απειλούν την ίδια τη ζωή.
Κάθε χρόνο μάλιστα υποκύπτουν στα τραύματά τους χιλιάδες συνάνθρωποί μας, ενώ άλλοι παραμένουν σε νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να θεραπευτούν.
Στις περιπτώσεις αυτές για την έκβαση του εγκαύματος οι πρώτες βοήθειες είναι σημαντικές, καθώς βοηθούν στην επούλωσή του, προστατεύοντας από περαιτέρω βλάβη των ιστών και μειώνοντας τις πιθανότητες επιπλοκών.
Ωστόσο, πολλοί λόγω άγνοιας προσπαθούν ενστικτοδώς να ανακουφιστούν βάζοντας ένα παγάκι ή παγωμένο νερό στο τραύμα και αντί αυτού επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση του εγκαύματος.
«Αντισταθείτε στο ένστικτο να τρέξετε στο ψυγείο για να βάλετε ένα παγάκι ή παγωμένο νερό στο έγκαυμα. Το παγωμένο νερό μπορεί να βλάψει τους ιστούς και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης» λέει ο δρ. Allan και περιγράφει διαφορετικούς τύπους εγκαυμάτων και τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε το κάψιμο που νιώθετε, να βοηθήσετε την επούλωση της πληγής και να ελαχιστοποιήσετε τις ουλές.
Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε πάγο στο έγκαυμα και τι πραγματικά πρέπει να κάνουμε
Ο πάγος ή το πολύ κρύο νερό σε ένα έγκαυμα μειώνει τη ροή του αίματος στην καμένη περιοχή, γεγονός που μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία επούλωσης.
Σύμφωνα με τον δρ. Capin, η εφαρμογή πάγου μουδιάζει το έγκαυμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα.
«Επειδή το δέρμα είναι ήδη κατεστραμμένο από το έγκαυμα θερμότητας, μπορεί να μην αισθάνεστε ότι ο πάγος κάνει το δέρμα σας πολύ κρύο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα ροής του αίματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συμβουλές για εγκαύματα ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας τους
Για τα εγκαύματα που προκαλούνται από φωτιά και αναλόγως του βαθμού τους, ο δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου συμβουλεύει:
-
Για τα εγκαύματα 1ου βαθμού: Τοποθετήστε την καμένη περιοχή κάτω από τρεχούμενο δροσερό νερό για 20 λεπτά. Μην βάζετε πάγο, γιατί μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη. Εάν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, εφαρμόστε μια κομπρέσα από πανί χωρίς χνούδι, την οποία να ανανεώνετε κάθε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε κομπρέσα, καλύψτε την περιοχή με διαφανή μεμβράνη (φαγητού) και αναζητείστε τρεχούμενο νερό το συντομότερο. Αφαιρέστε κοσμήματα (π.χ. δαχτυλίδια). Εφαρμόστε αντιβιοτική κρέμα και καλύψτε ελαφρά με γάζα. Φυσικά, απαγορεύεται η εφαρμογή παραδοσιακών πρακτικών (π.χ. λάδι, βούτυρο ή οδοντόκρεμα). Για τον πόνο μπορούν να ληφθούν μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά.
-
Εγκαύματα 2ου βαθμού: Οι πρώτες βοήθειες για αυτού του βαθμού τα εγκαύματα δεν διαφέρουν από εκείνες του 1ου βαθμού. Εάν το καμένο δέρμα είναι καλυμμένο με ύφασμα, αφαιρέστε το και μη σπάτε τις φουσκάλες που θα σχηματιστούν. Ενδεχομένως να χρειαστεί μια ισχυρότερη αντιβιοτική κρέμα, για να αποφευχθεί η μόλυνση. Η τοποθέτηση της πάσχουσας περιοχής σε υψηλότερο σημείο μπορεί να μειώσει τον πόνο και το οίδημα.
-
Εγκαύματα 3ου βαθμού: Αυτά τα εγκαύματα είναι τα σοβαρότερα και μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. Η απομάκρυνση από το σημείο της φωτιάς και η κλήση ενός ασθενοφόρου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του φροντιστή, για την άμεση και ασφαλή μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο. Ελέγξτε την αναπνευστική λειτουργία και εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ακόμα και εάν δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς γίνεται), εάν ο εγκαυματίας δεν αναπνέει. Αφαιρέστε οτιδήποτε τον στενεύει. Μη βυθίζετε το σώμα του σε νερό, μην αφαιρείτε τα ρούχα του αλλά καλύψτε, εάν είναι δυνατόν, την πληγείσα περιοχή με αποστειρωμένες γάζες ή καθαρό σεντόνι και περιμένετε τους τραυματιοφορείς. Στο νοσοκομείο κρίνεται η θεραπεία που θα ακολουθηθεί, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις επιπλοκές του δέρματος περιλαμβάνεται η σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό ή σηψαιμία.
Πληροφορίες από: health.clevelandclinic.org