Περιζήτητες αποδεικνύονται οι ιατρικές μάσκες, με τα ράφια των φαρμακείων να αδειάζουν, καθώς Κινέζοι αλλά και Έλληνες επιχειρούν να εντοπίσουν ποσότητες για να εξάγουν στην Κίνα, όπου η ζήτηση είναι στα ύψη λόγω κοροναϊού.
Παρότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ιατρικών μασκών είναι στην Κίνα, η κινεζική πρωτοχρονιά βρήκε τους κατασκευαστές κλειστούς με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα και να μείνουν πίσω στην παραγωγή, αναζητώντας εκτός συνόρων προμήθειες.
Όπως περιγράφουν στο News4Health φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες, το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις ιατρικών μασκών αυξήθηκαν κατακόρυφα με το ξέσπασμα της επιδημίας, καθώς ιδιώτες και εταιρείες αναζητούν ποσότητες για να εξάγουν ή να αποστείλουν στην Κίνα.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τη μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη, όπου οι πωλήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Συγκεκριμένα, από τη 1η Ιανουαρίου έως και χθες ο Συνεταιρισμός έχει διαθέσει 430 χιλιάδες μάσκες, όταν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ο αριθμός ανήλθε σε περίπου 55 χιλιάδες μάσκες! Εν ολίγοις, μιλάμε για ποσοστιαία αύξηση 680%, μια ποσότητα 7 φορές μεγαλύτερη από ότι συνήθως διατίθεται στη χώρα.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η αποστολή εκτός συνόρων η αιτία για τις παροδικές ελλείψεις. Δεν είναι και λίγοι οι κάτοικοι της χώρας που απευθύνθηκαν σε φαρμακεία, αλλά και άσχετα σημεία πώλησης όπως καταστήματα ψιλικών, για να προμηθευτούν μάσκες. Όπως διαπιστώνουν επιστήμονες και επαγγελματίες του κόσμου η έξαρση του νέου κοροναϊού σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη προκάλεσε μια παροδική φρενίτιδα στους πολίτες, που αναζήτησαν τρόπους προστασίας, μεταξύ των οποίων ήταν οι ιατρικές μάσκες αλλά και τα αντιικά φάρμακα. Για τα τελευταία, δε, χρειάστηκε να παρέμβει ο ΕΟΦ και να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές και να επιβάλλει τη χορήγηση τους με συνταγή για να διαφυλάξει την επάρκεια της χώρας σε σκευάσματα.
Μια τέτοια προσέγγιση αποδεικνύεται απαραίτητη και στην περίπτωση των ιατρικών μασκών. Ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται μια τάση μεταξύ των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών να μετριάζουν τον αριθμό των μασκών που διαθέτουν.
Όπως τόνισε στο News4Health ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς, οι μάσκες θα πρέπει να χορηγούνται με πλαφόν ώστε να διασφαλιστεί πως θα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας. Άλλωστε οι προμηθεύτριες εταιρείες τροφοδοτούν την αγορά με μικρότερες ποσότητες, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε μάσκες.
Όπως επισημαίνουν, βέβαια, σε κάθε τόνο επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον του νέου κοροναϊού ούτε έχουν προληπτική δράση εναντίον του ιού της γρίπης, κάτι που μόνο το εμβόλιο μπορεί να επιτύχει. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ιατρικές μάσκες είναι μόλις ένα από απαραίτητα μέτρα προστασίας εναντίον οποιουδήποτε ιού. Αυτά περιλαμβάνουν να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι), να αποφεύγεται η επαφή με ασθενείς και αποφυγή των μετακινήσεων εφόσον κάποιος νοσήσει.