Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Λοιμωξιολόγοι ρίχτηκαν στην μάχη, εκπαιδεύοντας και οργανώνοντας τμήματα COVID, συμμετέχοντας στη νοσηλεία των ασθενών, οργανώνοντας εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω οι παραδοσιακές τους ενασχολήσεις με τον έλεγχο των λοιμώξεων και όχι μόνο. Έτσι, έγινε έκδηλη η έλλειψη λοιμωξιολόγων στο Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχει μεγάλη ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης με λοιμωξιολόγους, καθώς πάνω από το 30% της καθ' ημέρα κλινικής πράξης σχετίζεται με τη διαχείριση λοίμωξης.
Ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, σχολίασε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις λοιμωξιολόγων.
«Οι λοιμωξιολόγοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι παθολόγοι και τυχαίνουν να έχουν εξειδίκευση τη λοιμωξιολογία. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα ασκήσουν τα παθολογικά τους καθήκοντα και στο χρόνο που τους περισσεύει χωρίς να πληρώνονται έξτρα θα κάνουν και λίγο έλεγχο αντιβιοτικών, έλεγχο λοιμώξεων και ούτω καθεξής» ανέφερε.
Γι΄αυτό απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να επενδύσει στους Λοιμωξιολόγους. «Είμαστε πρωταθλητές στις λοιμώξεις» είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να οργανώσει η Πολιτεία θέσεις λοιμωξιολόγων με συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο, πρόσθεσε.
Πόσους λοιμωξιολόγους χρειαζόμαστε;
Ερωτηθείς από το News4Health, για τον αριθμό των λοιμωξιολόγων που χρειάζονται τα ελληνικά νοσοκομεία, ο Ειδικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Βασίλης Παπασταμόπουλος, απάντησε το εξής:
«Χρειαζόμαστε μίνιμουμ ένα λοιμωξιολόγο σε κάθε μικρό νοσοκομείο και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία χρειάζονται οπωσδήποτε πολύ μεγαλύτερο προσωπικό από αυτό που έχουν τώρα και κυρίως προσωπικό που θα έχει καθήκοντα λοιμωξιολόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.
Ο κ. Παπασταμόπουλος σημείωσε ότι επειδή όλοι είναι παθολόγοι ή παιδίατροι -λοιμωξιολόγοι, για τους περισσότερους η δουλειά τους είναι η ειδικότητά τους η βασική + η εξειδίκευση.
«Αυτό το οποίο θέλουμε και προσπαθούμε είναι οι λοιμωξιολόγοι να κάνουν τη δουλειά μόνο ως λοιμωξιολόγοι πλέον, έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και για το σύνολο του νοσοκομείο» εξήγησε.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από 2 χρόνια η ειδικότητα της Λοιμωξιολογίας γινόταν αμισθί.
Τσιόδρας: Πρέπει να αυξηθούν οι λοιμωξιολόγοι
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, με τη σειρά του εξήγησε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι λοιμωξιολόγοι γιατί οι εξειδικεύσεις των λοιμώξεων είναι «άπειρες», για αυτό χρειάζεται ενίσχυση.
«Ο χώρος των λοιμώξεων δεν είναι ένα ή δύο προβλήματα. Αφορά το χώρο της Δημόσιας Υγείας, είναι οι επιδημίες, είναι οι εμβολιαστικές προσπάθειες, ο ΕΟΔΥ, ο χώρος της ταξιδιωτικής ιατρικής... Βέβαια τα βασικά προβλήματα τα αντιμετωπίζει η Παθολογία» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις λοιμώξεις και ήδη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.