Πιο αναλυτικά, τον Ιούλιο του 2023, η Δανία ανέφερε μια συρροή λοιμώξεων από το μικρόβιο Salmonella Enteritidis ST11. Έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις που συνδέονταν, αναφέρθηκαν στην Αυστρία (6), το Βέλγιο (6), τη Δανία (22), τη Φινλανδία (5), τη Γαλλία (19), Γερμανία (1), Ιρλανδία (12), Ολλανδία (12), Νορβηγία (9), Σλοβενία (3) και Σουηδία (2).
Στη Δανία, η πλειονότητα των 19 περιπτώσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσας που μπορεί να είχαν ως συστατικό το κοτόπουλο, πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Στην Αυστρία, δύο από τις πέντε περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κεμπάπ κοτόπουλου εντός επτά ημερών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο περιπτώσεις ανέφεραν ότι έτρωγαν άλλα πιάτα με κοτόπουλο (μπουρίτο με κοτόπουλο και σνίτσελ κοτόπουλου).
Στις αρχές Αυγούστου 2023, η Αυστρία ανέφερε ένα cluster λοιμώξεων από Salmonella Enteritidis ST11, η οποία οδήγησε σε έναν θάνατο. Η έναρξη της νόσου του πρώτου κρούσματος που ανιχνεύθηκε σε αυτό το σύμπλεγμα αναφέρθηκε ότι ήταν στα μέσα Μαρτίου με την τελευταία ημερομηνία εμφάνισης να είναι στα μέσα Ιουλίου 2023.
Μέχρι τις 25 Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν οκτώ περιπτώσεις στην Αυστρία και πέντε από τις οκτώ περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κοτόπουλου κρέας κεμπάπ λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Πρόσθετα κρούσματα με απομονωμένα στελέχη που είχαν στενή σχέση αναφέρθηκαν στη Γαλλία (10), τη Γερμανία (10), τη Νορβηγία (3), τη Σλοβενία (2) και τη Σουηδία (4), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε αυτή την εστία σε 37.
Στη συρροή της Δανίας, οι ηλικίες κυμαίνονταν από 10 έως 98 ετών, και στην αυστριακή από 5 έως 75 ετών. Και στις δύο ομάδες, προσβλήθηκαν γυναίκες και άντρες, αλλά οι άνδρες κυριαρχούσαν στην Αυστρία (86%) και στη Γερμανία (71%).
Το ECDC επισημαίνει ότι οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ποσοστό όλων των λοιμώξεων από S. Enteritidis ST11 και αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για λοιμώξεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ έως ότου διερευνηθούν και ελέγχονται κατάλληλα οι πηγές στην τροφική αλυσίδα.
Η μετάδοση και τα συμπτώματα της σαλμονέλας
Τα προϊόντα πουλερικών και αυγών έχουν αναγνωριστεί ως πηγές διασυνοριακών τροφιμογενών επιδημιών που προκαλούνται από διάφορα στελέχη S. Enteritidis ST11, με περισσότερα από 2200 κρούσματα.
{https://youtu.be/OswPAee1yDA}
Διάφορα ζώα ιδιαίτερα όπως τα πουλερικά, οι χοίροι, τα βοοειδή και τα ερπετά μπορούν να είναι φορείς σαλμονέλας και οι άνθρωποι γενικά μολύνονται αναπτύσσοντας σαλμονέλωση καταναλώνοντας κακομαγειρεμένα, μολυσμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από άψητο κρέας και πουλερικά.
Η περίοδος επώασης είναι 12-36 ώρες και η βαρύτητα της νόσου εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που λαμβάνονται, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και τον ειδικό τύπο της σαλμονέλας.
Η κλινική εικόνα της σαλμονέλωσης χαρακτηρίζεται από πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αίματος και μια πιο σοβαρή, συστηματική μορφή της νόσου. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες. Οι θάνατοι λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα είναι ασυνήθιστοι, αλλά μπορεί να συμβούν σε μικρά μωρά και βρέφη, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.