Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλοφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης αναπτύσσουν μια έξυπνη συσκευή ένα ειδικό επίθεμα, περίπου στο μέγεθος ενός νομίσματος των 50 λεπτών, το οποίο ετοιμάζουν να εντάξουν σε κλινικές μελέτες σύντομα.
Οι επιστήμονες εξέδωσαν τα αποτελέσματα των προκλινικών τους μελετών στο Nature Biomedical Engineering, ενώ ζητούν έγκριση απο τον αμερικανικό ΕΟΦ να προχωρήσουν σε μελέτες σε ανθρώπους.
Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας, που ξεκίνησε το 2015, ειναι να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη. “Επιδιώκουμε το επίθεμα να επιτρέψει στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν λίγοτερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και να κάνουν ινσουλίνη μόνο όταν είναι απαραίτητη”. Σύμφωνα με τον Zhen Gu, καθηγητή βιομηχανικής στο UCLA, το επίθεμα “μιμείται τη ρυθμιστική λειτουργία του παγκρέατος” αλλά παραμένει εύκολο στη χρήση.
Το πειραματικό επίθεμα παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης και έχει δόσεις ινσουλίνης σε μικρό-βελόνες, οι οποίες είναι Είναι αυτό το πολυμερές το οποίο ανιχνεύει τη γλυκόζη το οποίο και είναι ενθυλακωμένο με ινσουλίνη. Κάθε μικρή βελόνα εισχωρεί στο δέρμα μόλις μισό χιλιοστόμετρο, που είναι επαρκές για τη χορήγηση της ινσουλίνης, όπως αναφέρει το Biospace.
Όπως το περιγράφουν οι ερευνητές, όταν τα επίπεδα σακχάρου αγγίζουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, η ινσουλίνη απελευθερώνεται. Όταν τα επίπεδα σακχάρου επιστρέψουν σε φυσιολογικό επίπεδο, η χορήγηση ινσουλίνης επιβραδύνεται. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο σχεδιασμός αυτός στόχο έχει να διασφαλίσει πως δεν θα χορηγηθεί υπερβολική δόση ινσουλίνης, που προκαλέι υπογλυκαιμικές κρίσεις, κώμα ή και θάνατο.
Στα πειράματα, το επίθεμα ήλεγξε αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χοίρων, 55 κιλών περίπου, με τύπου 1 διαβήτη για περίπου 20 ώρες.
Ο John Buse, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του UNC εκτίμησε πως αυτό το έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε κλινικές μελέτες, θα φέρει επανάσταση στη διαχείριση του διαβήτη.
Μάλιστα, η τεχνολογία μπορεί να έχει χρήσεις και για άλλες παθήσεις.