Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς επιτεύγματα, όπως η παράδοση πάνω από 1,4 δις δόσεων εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, τη σύσταση για ευρύτερη χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας και την απάντηση του ΠΟΥ σε 87 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.
Κατά τη διάρκεια του 2020-2021, ο ΠΟΥ ηγήθηκε της μεγαλύτερης απάντησης σε μία υγειονομική κρίση και βοήθησε στη διεκπεραίωση της μεγαλύτερης, γρηγορότερης και πιο περίπλοκης εμβολιαστικής διαδικασίας στην ιστορία. Ο Οργανισμός ξόδεψε γύρω στα 1,7 δις δολάρια σε αναγκαίες προμήθειες για την απάντηση στην πανδημία.
Η συνεργασία ACT-A παρέδωσε πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίου COVID μέχρι τον Γενάρη του 2022. Η παγκόσμια κυκλοφορία αναγκαίων υλικών υγείας συμπεριλάμβαναν προστατευτικό εξοπλισμό αξίας σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων, προμήθειες οξυγόνου αξίας 187 εκατ. δολαρίων, θεραπείες αξίας 4,8 εκατ. δολαρίων και διαγνωστικά τεστ 110 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο, αρκετά πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ο εμβολιαστικός στόχος κάλυψης του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο του 2022.
Η απόδοση του ΠΟΥ πέρα από την πανδημία
Η Έκθεση Αποτελεσμάτων αναφέρει αξιοσημείωτα επιτεύγματα πέρα από το πεδίο της πανδημίας. Οι υποχρεωτικές πολιτικές που απαγορεύουν τη χρήση τρανς λιπαρών οξέων (μια επικίνδυνη ένωση τροφίμων που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις) ισχύουν για 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 58 χώρες. Μεταξύ αυτών των χωρών, 40 έχουν πολιτικές βέλτιστων πρακτικών, όπως η Βραζιλία, το Περού, η Σιγκαπούρη, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωτοβουλία REPLACE του ΠΟΥ στοχεύει σε έναν κόσμο χωρίς trans-λιπαρά έως το τέλος του 2023.
Χάρη στην εφαρμογή των μέτρων που επιτάσσει η Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, η χρήση καπνού μειώνεται σε 150 χώρες, σώζοντας ζωές και μέσα διαβίωσης.
Λόγω των προσπαθειών για την κλιμάκωση των σωστικών παρεμβάσεων που καθοδηγούνται από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, 15 χώρες έχουν επιτύχει την εξάλειψη της μετάδοσης του HIV ή/και της σύφιλης από μητέρα σε παιδί.
Η σύσταση του ΠΟΥ για ευρεία χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο (RTS,S) έχει παραδοθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά. Αναμένεται να σώσει 40.000 έως 80.000 ζωές ετησίως, όταν χρησιμοποιείται με άλλες παρεμβάσεις ελέγχου της ελονοσίας.