Οι παραδοσιακές θεραπείες δεν θεραπεύουν το έκζεμα αλλά βοηθάνε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και των τραυματισμών που μπορούν να δημιουργηθούν στο δέρμα μετά από το διαρκές ξύσιμο.
Αλόη Βέρα
Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει την αλόη βέρα κατευθείαν μετά από το κόψιμο του φυτού.
Η αλόη είναι το τζελ που βγαίνει από τα φύλλα του φυτού. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αλόη βέρα για αιώνες για να θεραπεύσουν χίλια δύο πράγματα. Ένας από αυτός είναι το έκζεμα.
Μια ερευνητική επισκόπηση που έγινε το 2015 γύρω από τις επιδράσεις της αλόης γύρω από την υγεία ΄έδειξε ότι το τζελ της αλόης έχει τις εξής ιδιότητες:
Αντιβακτηριακές
Αντιμικροβιακές
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και
επουλωτικές
Οι αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες μπορούν να εμποδίσουν τις δερματικές μολύνσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν σε ένα δέρμα το οποίο είναι ξηρό και έχει ανοιχτές πληγές. Η αλόη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του.
Μπορεί κανείς να το αγοράσει online ή μπορεί να πάρει ένα φυτό και να χρησιμοποιησει κατευθείαν το τζελ από τα φύλλα του.
Καλό θα ήταν να αγοράσετε το τζελ να μην έχει μέσα αλκόολη, χρωμα ή άλλα συστατικά τα οποία μπορεί να χειροτερέψουν το έκζεμα.
Ξεκινήστε βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο δέρμα σας για να τσεκάρετε την ευαισθησία σας. Καμιά φορά ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι καίγονται. Γενικά ωστόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό τόσο για ενήλικες όσο παιδιά.
Μηλόξυδο
Κι όμως το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει. Το Εθνικό Σωματείο για το Έκζεμα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει και συνιστούν να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί τα οξέα που περιέχει το ξύδι μπορούν να καταστρέψουν το μαλακό ιστό του δέρματος.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη έρευνα η οποία να αναφέρει ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που θα μπορούσε να βοηθήσει:
Εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος
Το ξίδι έχει μεγάλη οξύτητα. Το δέρμα είναι φυσικά όξινο, αλλά τα άτομα με έκζεμα μπορεί να έχουν λιγότερο όξινο δέρμα από άλλα. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του δέρματος.
Αν απλώσει κανείς διαλυμένο μηλόξυδο στο δέρμα που έχει πρόβλημα τότε αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει την ισορροπία της οξύτητας του δέρματος, ωστόσο το ξίδι μπορεί να δημιουργήσει έγκαυμα αν δεν είναι διαλυμένο.
Από την άλλη, πολλά σαπούνια, απορρυπαντικά και καθαριστικά είναι αλκαλικά. Αυτό μπορεί να διαταράξει την οξύτητα του δέρματος το οποίο μετά μένει εκτεθειμένο και μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ζημιά… Αυτό εξηγεί γιατί το πλύσιμο με συγκεκριμένα σαπούνια μπορεί να δημιουργήσει έκζεμα.
Παράλληλα, το μηλόξυδο μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια όπως το Εσερίχια Κόλι και τον σταφυλόκοκκο.
Μπορεί να το βάλετε πάνω σας σε βρεγμένη πετσέτα ή την ώρα που κάνετε μπάνιο.
Συγκεκριμένα μπορείτε να ανακατέψετε μια κούπα με ζεστό νερό με 1 κουτάλι της σούπας μηλόξυδο.
Μετά μπορείτε να βάλετε το διάλυμα σε μια γάζα ή βαμβάκι.
Επίσης, μπορείτε να καλύψετε την περιοχή με ένα βαμβακερό ύφασμα και να το αφήσετε έτσι για 3 ώρες.
Διαφορετικά στο μπάνιο σας μπορείτε να μουλιάσετε για 15 με 20 λεπτά και μετά να ξεβγαλθείτε. Εκεί θα βάλετε 2 κουταλιές της σούπας και λίγα λεπτά μετά θα ενυδατωθείτε.
Κολλοειδές πλιγούρι βρώμης
Κολλοειδές πλιγούρι βρώμης όπως η Avena sativα η οποία έχει φτιαχτεί από βρώμη που έχει αλεσθεί και βράσει για να εξαγάγει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Όπως φάνηκε μετά από μελέτη του 2015 το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης
βοηθά στην
ξηρότητα
απολέπιση
ερυθρότητα
έντονο ξύσιμο
Αφού το βρείτε μπορείτε να το προσθέσετε στο μπάνιο σας και να μουλιάσετε.
Επίσης, κρέμες που περιέχουν αυτό το συστατικό είναι καλές και μπορείτε να της αναζητήσετε online.
Σε κάθε περίπτωση αν έχετε αλλεργία στην βρώμη καλύτερα να είστε προσεκτικοί. Επίσης όσοι έχετε θέμα με την γλουτένη μην την προτιμήσετε γιατί η βρώμη επεξεργάζεται μαζί με σιτάρι και αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει θέμα.
Επίσης, έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Τα σαπούνια που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι ήπια και μετά πρέπει να κάνετε καλή ενυδάτωση.
Επίσης, μην κάνετε συχνά μπάνιο. Ένα μπάνιο ή ντουζ την ημέρα είναι αρκετά. Τα μωρά είναι αρκετό να κάνουν μπάνιο έως και δύο φορές την εβδομάδα.
Κρέμα καλό είναι να βάζετε 3 λεπτά μετά το μπάνιο σας.
Λάδι καρύδας
Μυρίζει τέλεια και, ναι μπορεί να σας ανακουφίσει. Το λάδι αυτό στην γνήσιά του παρθένα μορφή μπορεί να σας ταιριάζει.
Μια τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε, έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της στοιβάδας του δέρματος.
Μπορείτε να βάλετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα αλλά και πριν από τον ύπνο.
Δεν είναι καλή ιδέα φυσικά αν έχετε αλλεργία να δοκιμάσετε να το δοκιμάσετε.
Μέλι Μανούκα
Το μέλι είναι φυσικό, αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες και επίσης χρησιμοποιείται ανα τους αιώνες για να θεραπεύσει πληγές.
Το μέλι Manuka είναι ίσως το καταλληλότερο. Μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία ή και online.
Tea tree oil (Tσαγιόδεντρο)
Το απόσταγμα αυτό βγαίνει από το δέντρο Melaleuca alternifolia. Boηθά γενικά σε πολλές δερματικές παθήσεις και στο έκζεμα.
Πέρα από το γεγονός ότι βοηθά στις μολύνσεις και στις φλεγμονές μπορεί να μειώσει και τη φαγούρα.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε διαλυμένο προτού το βάλετε στο δέρμα σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο.
Διατροφικές συνήθειες
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματά σας όπως
το ψάρι
τα πράσινα λαχανικά
τα φρούτα
τα λαχανικά
η κουρκούμη και η κανέλα
Τα γαλακτοκομικά, τα αυγα, η σόγια και το σιτάρι μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματά σας. Δοκίμασε να μειώσετε τα τρόφιμα αυτά και μπορεί να δείτε διαφορά.
Απόδοση από το https://www.medicalnewstoday.com