Οι θέσεις των ως άνω οργανισμών παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε σχετική δημοσίευση του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal Open, και υποστηρίχθηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με αντίστοιχο δελτίο τύπου.
«Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η άνοια, η κατάθλιψη και ο καρκίνος, εμφανίζουν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως που συχνά συνδέεται με την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι χαμηλότερα από αυτά που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην υγεία. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, των εθνικών Συστημάτων Υγείας και συνολικά της κοινωνίας» τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Exercise is Medicine-Greece» και συμμετέχων στην ομάδα των 139, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστάσιος Φιλίππου.
Ο έτερος Έλληνας που συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα των 139, Ομότιμος Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Κουτεντάκης, συμπληρώνει με δήλωσή του, ότι «η σωματική δραστηριότητα συμβάλει –μεταξύ άλλων– στον περιορισμό της συστημικής φλεγμονής η οποία, τελικά, οδηγεί στις προαναφερθείσες ασθένειες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ως απόκριση στην παγκόσμια τάση σωματικής υποκινητικότητας, –στα επόμενα 20 χρόνια κανείς σχεδόν δεν θα ιδρώνει κατά την εκτέλεση των εργασιακών του καθηκόντων– κορυφαίοι οργανισμοί του χώρου συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο τον Απρίλιο του 2021 και υπέγραψαν τη “Διακήρυξη του Αμβούργου“. Αυτή αντιπροσωπεύει μια διεθνή δέσμευση για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ως εργαλείο πρόληψης αλλά και συμπληρωματικής θεραπείας των μη μεταδοτικών ασθενειών, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής όλων των πολιτών».
«Η Διακήρυξη του Αμβούργου είναι μία παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση της υγείας μέσω της σωματικής δραστηριότητας, η οποία καλεί τους παρόχους υγείας και τους ειδικούς της άσκησης να συνεργαστούν, προκειμένου να επιτύχουν βιώσιμους στόχους μέσω στρατηγικών που θα αποβλέπουν στην μείωση των δεικτών υποκινητικότητας και σωματικής αδράνειας» καταλήγει μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ομότιμος αθηγητής κ. Κουτεντάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ