Τη φωνή τους θα ενώσουν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του στίγματος, το οποίο αποδεικνύεται δύσκολο να ξεριζωθεί, ακόμη και 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV.
Τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας, που θα παρουσιαστεί στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS και το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), καταδεικνύουν την ανάγκη για ένταση των προσπαθειών ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της χώρας γύρω από τον HIV και το AIDS.
Όπως προκύπτει, λοιπόν από την έρευνα σε 1.954 ενήλικα άτομα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία!
Αυτή, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο σοκαριστικό στοιχείο της έρευνας, το 28% δήλωσε ότι τα άτομα με HIV δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20% με 25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους, δεν θα τους νοίκιαζαν σπίτι και δεν θα κάθονταν δίπλα τους!
Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει υψηλό ποσοστό άγνοιας για τον τρόπο μετάδοσης του HIV, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης δεκαετιών και την εύκολη πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες.
Το 41% πιστεύει ότι μπορεί να μεταδοθεί από τη χρήση τουαλέτας, το 36% πιστεύει ότι μπορεί να μεταδοθεί από την αγκαλιά, ενώ το 30% από τη κοινή χρήση ειδών, όπως τα μαχαιροπήρουνα! Υπάρχει και ένα ποσοστό 24% που πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από το τσίμπημα εντόμων!
Η απάντηση, προφανώς, είναι πως ο HIV δεν κολλάει με τους παραπάνω τρόπους, όπως ξεκαθαρίζει και ο ΕΟΔΥ: «Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού».
Για κενά και αστάθεια στην πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τον HIV και την AIDS απέδωσε τα παραπάνω αποτελέσματα ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. «Η αιτία είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Δεν υπάρχει συνέχεια στην ενημέρωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η λύση είναι να κατανοήσει η κοινωνία ότι η HIV λοίμωξη είναι μια ακόμα λοίμωξη. Πρέπει να αποστιγματοποιηθεί», πρόσθεσε.
Το βάρος της COVID-19 στη διαχείριση του HIV
«Οι μονάδες λοιμώξεων των νοσοκομείων έχουν αποδιοργανωθεί και αποσυντονιστεί από την COIVD», δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Παθολογική-Λοιμώξεων Α’ και Ιατρείο HIV, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».
Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανας δεν γίνονται ούτε εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ σοβαρό ζήτημα αποτελεί η μεγάλη κόπωση του προσωπικού. «Είναι θέματα που θα τα βρούμε μπροστά. Μπορεί τώρα κάπως να τα καλύπτουμε αλλά θα ανακύψουν στην πορεία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις δεν υπήρξε καμία πρόσληψη για την ενίσχυση των μονάδων λοιμώξεων των νοσοκομείων. Ο κ. Λαγανάς αναφέρθηκε και στο εμπόδιο της απουσίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που επιβαρύνει γιατρούς αλλά και ασθενείς.
«Μπορεί να φαίνονται διαδικαστικά, αλλά όταν οι γιατροί είναι λίγοι και οι υποδομές πιέζονται γιατί τα άτομα είναι πολλά, τότε τα προβλήματα διογκώνονται», εξήγησε η κα Λουρίδα. Υπήρξε πάνω από 25% επιβάρυνση του χρόνου στις μονάδες λόγω COVID, σύμφωνα με την επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων και ιδιαιτέρως οι γιατροί διαθέτουν >75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID.
Συγχρόνως καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων.
Το 33ο Συνέδριο στα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) διοργανώνει το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021 και είναι υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, θα παραθέσει μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV. Στη συνέχεια, η ΕΕΜΑΑ θα τον βραβεύσει για το συνολικό έργο του και θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της εταιρείας.
Με προβλέψεις της ΕΕΜΑΑ, οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25% ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μήνο του 2021. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η απρόσκοπτη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας.
Από τις υπόλοιπες εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο τονίζεται χαρακτηριστικά η προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε ΧΕΝ, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.
Τέλος, όσον αφορά στη θεραπεία, αντιρετροϊκά σκευάσματα με συνδυασμό δύο φαρμάκων, διατηρώντας τη δραστικότητα και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον καθώς και συνδυασμοί αντιρετροϊκών σε ενέσιμη μορφή.
Δράσεις της ΕΕΜΑΑ για την 1η Δεκεμβρίου
Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα με την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από το πρώτο κρούσμα HIV αλλά και λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας Covid, απευθύνεται και αναζητά τη συμμετοχή όλων. Το κάλεσμα είναι ενιαίο και αφορά σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων το διάστημα 25/11/2021 (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης , Κωστής Φωκάς)
Επιπλέον, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το σήμερα και συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις που μεσολάβησαν, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στις 19,30, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / I’m Positive» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα φιλοξενηθεί στο Αεροφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε με απλά λόγια για τον HIV και για την αντιμετώπιση του στίγματος.