Στα επιχειρήματα των ανεμβολίαστων που αφορούν τη γονιμότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των ανδρών ούτε των γυναικών. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού συστήνεται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους.
Επιβάλλεται ο εμβολιασμός για τις θηλάζουσες
Για τις γυναίκες που θηλάζουν, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, επιβάλλεται ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, την οποία επικαλέστηκε, διαπιστώθηκε πλέον ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο γάλα.
Ακόμα και να ανιχνευόταν, επισήμανε, θα καταστρεφόταν με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.
Ο εμβολιασμός φρενάρει την δημιουργία άλλων μεταλλάξων
Για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 η ίδια ξεκαθάρισε πάντως πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Όπως διευκρίνισε υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και μετάδοσης σε μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στη νόσο από τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Όπως θέλησε να επισημάνει η ίδια οι πιο πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν τον ρόλο των ανεμβολίαστων στην πορεία των μεταλλάξεων. Όπως είπε η ίδια «Μια προδημοσίευση που έγινε στο BMJ είναι ιδαίτερα ενδιαφέρουσα όπως είπε η ίδια διότι αποδεικνύει για πρώτη φορά μετά από μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήρια νέων μεταλλάξεων που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός το οποίο αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς».
Σε κάθε περίπτωση η κ.Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες γεγονός το οποίο έχει ειπωθεί πολλές φορές. Παράλληλα, είπε ότι ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει την δημιουργία και άλλων μεταλλάξεων σε ποσοστό πάνω από 90%.