Αν και η πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει το 40% του πληθυσμού, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι ακόμα που δεν έχουν προχωρήσει στο «τσίμπημά» τους. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών που επιλέγουν να μείνουν μακριά από την τεχνητή ανοσία.
Τα επιχειρήματα όσων δεν εμβολιάζονται - Η αποδόμησή τους
1. Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα
«Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικοροργανισμούς. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η ανοσογονικότητα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να υπολείπεται αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Τέλος υπάρχουν ορισμένα νοσήματα υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει το χρόνο μεταξύ λήψης ενός φαρμάκου και των εμβολίων» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
2. Μένω ανεμβολίαστος γιατί περιμένω το φάρμακο
Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. «Ατυχώς, οι έρευνες- μελέτες δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο» υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.
3. Μένω ανεμβολίαστος εξαιτίας εσφαλμένων αντιλήψεων
Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η γονιμότητα αντρών και γυναικών από τον εμβολιασμό. Επίσης, είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι το γενετικό υλικό ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.
4. Μένω ανεμβολίαστος επειδή φοβάμαι τις παρενέργειες
Ορισμένοι φοβούνται τις πολύ σπάνιες σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων. Αν και αυτές είναι υπαρκτές εμφανίζονται 1,2 ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Αντιθέτως, ο κίνδυνος από τις επιπλοκές της νόσησης με κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερες.
5. Μένω ανεμβολίαστος επειδή δεν μου εξασφαλίζει ότι δε θα νοσήσω.
Αν και το ενδεχόμενο νόσησης μετά τον εμβολιασμό είναι υπαρκτό, είναι επίσης μικρό. Επίσης, αυτά τα άτομα ξεχνούν ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, ξεχνάνε το μεγαλύτερο όφελος του εμβολιασμού που είναι η προστασία έναντι της σοβαρής λοίμωξης με COVID-19.
6. «Οι λαθρεπιβάτες της ανοσίας»
Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που δεν εμβολιάζονται επειδή θεωρούν ότι θα προστατευτούν από τους υπόλοιπους εμβολιασμένους. Αυτοί ονομάζονται «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Ωστόσο, αυτά τα άτομα ξεχνούν ότι ακόμα και σε κράτη με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, όπως Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων (κυρίως ανεμβολίαστοι) αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.