Η συνολική αποτελεσματικότητα του 74% ήταν χαμηλότερη από το 76% που ανέφερε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία τον Μάρτιο. Τα δεδομένα της μελέτης εξέτασαν 26 χιλιάδες εθελοντές από τις ΗΠΑ, το Περού και τη Χιλή, που έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά ένα μήνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.
Κανένας από τους 17 χιλιάδες που έλαβαν το εμβόλιο COVID, δε νόσησε σοβαρά σε σύγκριση 8 τέτοια περιστατικά στους 8,500 εθελοντές που έλαβαν το placebo. Επίσης, σημειώθηκαν 2 θάνατοι στο placebo group αλλά κανένας σε όσους έλαβαν το εμβόλιο.
Για «ευχάριστη έκπληξη» έκανε λόγο η δρ 'Ανα Ντέρμπιν, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και τόνισε ότι το εμβόλιο «ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας». Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.
Στις ΗΠΑ ακόμα δεν έχει εγκριθεί το εμβόλιο COVID της AstraZeneca
Η AstraZeneca δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για πλήρη έγκριση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αντί να ζητήσει επείγουσα άδεια χρήσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Πασκάλ Σοριότ, είχε δηλώσει τότε ότι ήλπιζε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ακόμα να διαδραματίσει ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η διαδικασία διηρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η εταιρεία μελετά τις αναμνηστικές δόσεις για άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις είτε της δικής της ένεσης είτε με mRNA εμβόλια.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 170 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Εκπρόσωπος τύπου ανέφερε ότι η εταιρεία αναμένει να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τις ΗΠΑ αργότερα αυτό το έτος.
ΠΗΓΗ: Reuters