Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει ότι αντί η παύση να βλάψει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, το «διάλειμμα» έως και 45 εβδομάδες ανάμεσα στις δύο δόσεις βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού.
«Είναι μια καθησυχαστική είδηση για τις χώρες που διαθέτουν μικρότερη προμήθεια εμβολίων, που μπορεί να ανησυχούν για καθυστερήσεις στη χορήγηση των δεύτερων δόσεων στους πληθυσμούς τους. Είναι εξαιρετική η απόκριση και στη δεύτερη δόση, ακόμη και αν αυτή χορηγείται μετά από 10 μήνες σε σχέση με την πρώτη δόση», σχολίασε ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με τον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό όμιλο.
Τον Φεβρουάριο, μια μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet, ανέφερε ήδη πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη έπειτα από μεσοδιάστημα 3 μηνών ανάμεσα στις δόσεις (81%), απ' ό,τι έπειτα από μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων (55%).
Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα ωστόσο οι ερευνητές έδειξαν επίσης πως μια τρίτη δόση, που χορηγείται πάνω από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, επιφέρει «σημαντική αύξηση» των αντισωμάτων και προκαλεί «ισχυρή άνοδο» της ανοσολογικής απάντησης κατά της Covid-19, περιλαμβανομένων και των μεταλλάξων.
«Δεν ξέρουμε αν αναμνηστικές δόσεις θα είναι απαραίτητες λόγω της μείωσης της ανοσίας ή για να αυξηθεί η ανοσία εναντίον των ανησυχητικών παραλλαγών», δήλωσε η Τερέζα Λαμπ, που έχει κυρίως συντάξει αυτές τις μελέτες. Όμως η καθηγήτρια αναφέρει πως οι έρευνες δείχνουν πως μια τρίτη δόση του εμβολίου «γίνεται καλά ανεκτή και αυξάνει σημαντικά την απόκριση αντισωμάτων. Είναι μια πολύ ενθαρρυντική είδηση, αν διαπιστώσουμε πως μια τρίτη δόση είναι απαραίτητη».
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το εμβόλιο είχε «λιγότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη και την τρίτη δόση απ' ό,τι μετά την πρώτη».
Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και https://www.ox.ac.uk/news