Ωστόσο παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 23 Αυγούστου όταν και θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την πανώλη μικρών μηρυκαστικών στη χώρα και με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς της νόσου, απαγόρευσε από τις 19/08 έως τις 23/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Πού απαγορεύονται οι σφαγές
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για σφαγή, αυτή απαγορεύεται από, προς και εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, οι μετακινήσεις ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).