Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι η κλινική τους δοκιμή είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει εάν μια χαμηλή δόση κεταμίνης - ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε ανθρώπους και ζώα - είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της υποτροπής όταν χρησιμοποιείται μαζί με θεραπεία.
«Ο αλκοολισμός μπορεί να καταστρέψει ζωές και χρειαζόμαστε επειγόντως νέους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τη ζωή», δήλωσε η Celia Morgan , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχοφαρμακολογίας στο Exeter. «Βρήκαμε ότι οι ελεγχόμενες, χαμηλές δόσεις κεταμίνης σε συνδυασμό με ψυχολογική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από το αλκοόλ για περισσότερο χρόνο από ότι το εικονικό φάρμακο».
«Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, καθώς βλέπουμε κανονικά τρεις στους τέσσερις ανθρώπους να επιστρέφουν στο βαρύ ποτό μέσα σε 6 μήνες από τη διακοπή του αλκοόλ, επομένως αυτό το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη βελτίωση», είπε ο Morgan στο Healthline.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν 96 άτομα με προηγούμενα προβλήματα με τη χρήση αλκοόλ που το είχαν σταματήσει εκείνη την περίοδο. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει κεταμίνη σε συνδυασμό με θεραπεία, έμειναν εντελώς νηφάλιοι για τις 162 από τις 180 μέρες των επόμενων 6 μηνών. «Η αποχή κατά 87% ήταν «σημαντικά υψηλότερη από κάθε άλλο γκρουπ» ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το γκρουπ ήταν 2,5 φορές πιο πιθανό να απέχει τελείως μετά το τέλος της δοκιμής σε σχέση με τους συμμετέχοντας που έλαβαν το placebo.
«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη», είπε ο Δρ. Monty Ghosh , ειδικός στους εθισμούς και βοηθός κλινικός καθηγητής στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. «Νομίζω ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την κεταμίνη στη θεραπεία της AUD. Το AUD είναι μια περίπλοκη ασθένεια προς θεραπεία και μια προσέγγιση που διαχειρίζεται τις επιθυμίες για εθισμό και τις πτυχές της ψυχικής υγείας είναι το κλειδί, και φαίνεται ότι η κεταμίνη στοχεύει και τα δύο».
ΠΗΓΗ: Healthline