Στην εγκύκλιο του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις (2 & 3) σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.
Επισημαίνει ότι θα γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.
Μέτρα προστασίας COVID-19 σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων:
- Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης - κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων)
- Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
- Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα
- Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς & μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.
- Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθείται η Δ1δ/Γ.Π. οικ. 26635/23.04.20 εγκύκλιος «Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
- Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων
- Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.
- Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.
Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων & χώρων εστίασης
Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα κάτωθι μέτρα (σχετ. 2, 3 και 8):
- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων).
- Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού (δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ) με σαπούνι και ζεστό νερό.
- Χρήση γαντιών μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
- Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012), όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής,
- Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης (σχετ. 12) και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης,
- Εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής
- Τακτικός & καλός αερισμός του καταστήματος και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθείται η Δ1δ/Γ.Π. οικ. 26635/23.04.20 εγκύκλιος «Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
- Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα θα διατίθενται με υγιεινό τρόπο. Τα προϊόντα που διατίθενται μετά από επεξεργασία από το κυλικείο πρέπει να τοποθετούνται σε ατομική χάρτινη συσκευασία.
- Αποφυγή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλλείματος γεγονός που διευκολύνεται και από τη λειτουργία του σχολείου που θα έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
- Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών.
- Να υπάρχουν αφίσες σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση του αντισηπτικού αλλά και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.
Το Υπουργείο Υγείας καταλήγει εφιστώντας επίσης, την προσοχή στην αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους χώρους