Η μελέτη, η οποία χαρτογραφεί τις τάσεις στην εμπιστοσύνη των εμβολίων σε 149 χώρες μεταξύ 2015 και 2019, διαπίστωσε ότι ο σκεπτικισμός για την ασφάλεια των εμβολίων τείνει να αυξάνεται παράλληλα με την πολιτική αστάθεια και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.
«Είναι ζωτικής σημασίας με νέες και αναδυόμενες απειλές για ασθένειες, όπως η πανδημία COVID-19, να παρακολουθούμε τακτικά τη στάση του κοινού», δήλωσε η Heidi Larson, καθηγήτρια στη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που ηγήθηκε της έρευνας.
«Οι αντιλήψεις για τα εμβόλια είναι πολύ πιο ευμετάβλητες από ό, τι στο παρελθόν», είπε σε ενημέρωση. «Συνολικά, υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη στον κόσμο για τα εμβόλια. Αλλά μην το θεωρείτε δεδομένο. Η εμπιστοσύνη ανεβαίνει και κάτω ... είναι πολύ μεταβλητή».
Δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, τα ευρήματα του Larson βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 284.000 ενήλικες που ρωτήθηκαν το 2019 εάν βλέπουν τα εμβόλια ως σημαντικά, ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ο Λάρσον είπε ότι με τους φαρμακοποιούς και τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να αγωνίζονται να αναπτύξουν εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την αξιολόγηση της εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια και την ταχεία ανταπόκριση σε ανησυχίες.
«Υπάρχει πολύ άγχος για την ταχύτητα ανάπτυξης εμβολίων (για το COVID-19)», είπε. «Αλλά το κοινό δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ταχύτητα - ενδιαφέρονται περισσότερο για την πληρότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια».
Ποιες χώρες εμπιστεύονται τα εμβόλια
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των εμβολίων στην Ευρώπη είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, με το ποσοστό των ανθρώπων να συμφωνούν απόλυτα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή κυμαίνονται από 19% στη Λιθουανία έως 66% στη Φινλανδία.
Το Ιράκ, η Λιβερία και η Σενεγάλη είχαν το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων το 2019 που συμφώνησαν ότι τα εμβόλια είναι σημαντικά. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια έχει αυξηθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες από το 2015, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.
Η μελέτη διαπίστωσε έξι χώρες όπου η εμπιστοσύνη στα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά από το 2015. Στην Ινδονησία, το Πακιστάν, τη Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, το ποσοστό των ατόμων που διαφωνούν έντονα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή είχαν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό, είπε ο Λάρσον, συνδέεται με τάσεις πολιτικής αστάθειας και θρησκευτικού εξτρεμισμού σε αυτές τις χώρες.
«Μεταξύ ορισμένων χωρών, υπάρχει περισσότερη πόλωση του συναισθήματος. Περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στα άκρα «διαφωνούν έντονα» ή «συμφωνούν έντονα» είπε.
Η Ινδονησία είδε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις της εμπιστοσύνης του κοινού παγκοσμίως μεταξύ του 2015 και του 2019, που προκλήθηκαν εν μέρει από μουσουλμάνους ηγέτες που αμφισβητούν το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς και από τοπικούς θεραπευτές που προωθούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των εμβολίων.
ΠΗΓΗ: Reuters