Σε σύγκριση με τον κορονοϊό είναι πολύ μικρότερος ο βαθμός ανησυχίας, ανέφερε η καθηγήτρια μικροβιολογίας στο ΑΠΘ Άννα Παππά, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως εξήγησε η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με τον κορονοϊό, που ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού.
Θυμίζουμε ότι στις 9 Ιουνίου επιβεβαιώθηκε από τα εργαστήρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.
«Το ανησυχητικό είναι ότι είναι ένας αφρικάνικος ιός και πρώτη φορά υπάρχει αυτή η διασπορά σε τόσες χώρες» συμπλήρωσε.
Η κ. Παππά απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει μεταλλαχτεί ο ιός, καθώς οι αλληλουχίσεις γονιδιωμάτων δείχνουν ότι είναι σαν τα γνωστά στελέχη της Αφρικής.
Αναφορικά με τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το ξέσπασμα, η κ. Παππά τόνισε ότι μπορεί να εντοπίζονται στην κλιματική αλλαγή ή στην παγκοσμιοποίηση.
«Η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη σε σχέση με τον κορονοϊό, όπου κάποιος μπορεί να έχει ασυμπτωματική λοίμωξη. Εδώ είναι εμφανή τα συμπτώματα - οι δερματικές βλάβες» εξήγησε.
Γαλατσιάτος για ευλογιά των πιθήκων: «Χρεάζεται προσοχή, όχι φόβο»
Η ευλογιά των πιθήκων «χρειάζεται προσοχή, όχι φόβο», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος.
Συγκρίνοντας τον ιό με τον κορονοϊό, τόνισε ότι η COVID-19 γέμιζε τα νοσοκομεία και είχαμε πολλούς νεκρούς. Επίσης, με την COVID-19, ο κόσμος αρρώσταινε χωρίς να γνωρίζει από ποιον μολύνθηκε.
Αντιθέτως, η ευλογιά των πιθήκων δε γεμίζει τα νοσοκομεία και το στέλεχος είναι πιο αδύναμο. Επιπλέον, ο κόσμος μολύνεται μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Επομένως όσοι
Ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς όμως να φτάσουμε στα επίπεδα της COVID-19.