Στις 7 Μαΐου, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι κάποιος που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία είχε προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Αναφορικά με το ιστορικό του ασθενούς: εμφάνισε εξάνθημα στις 29 Απριλίου και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Μαΐου, όπου και νοσηλεύτηκε.
Δύο ημέρες αργότερα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι το άτομο είχε λοίμωξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανίχνευση των επαφών ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και μέχρι σήμερα οι επαφές δεν έχουν αναφέρει συμπτώματα. Στην Αγγλία, 7 από τα 8 κρούσματα δεν αφορούν πρόσφατο ταξίδι στην Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις κόλλησαν τον ιό στην Αγγλία. Επιπλέον, αυτά τα άτομα δεν είχαν επαφή με τον ασθενή που ταξίδεψε στη Νιγηρία.
ΠΟΥ: Έκτακτη σύσκεψη για την ευλογιά των πιθήκων
Σύμφωνα με τη βρετανική δημοσίευση Telegraph, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα Παρασκευή (20/05), έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο από την ευλογιά των πιθήκων.
Πάνω από 100 τα κρούσματα στην Ευρώπη
Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν μια ασθένεια ενδημική σε περιοχές της Αφρικής. Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100, ανέφερε το Reuters.
Τα δεδομένα που συνέλεξε ένας ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε ότι ο αριθμός είναι πιο κοντά στους 130.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός και κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει μία νέα πανδημία. Προτού, όμως, απαντηθεί, αυτό το ερώτημα πρέπει να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος ιός.
Τα συμπτώματα του ιού - Πώς μεταδίδεται και η σοβαρότητα της νόσου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονοσογόνος νόσος που εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με τροπικά δάση της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής και περιστασιακά εξάγεται σε άλλες περιοχές.
Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως εμφανίζεται κλινικά με πυρετό, εξανθήματα και διογκωμένους λεμφαδένες και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ιατρικές επιπλοκές. Είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές περιπτώσεις. Τον τελευταίο καιρό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν περίπου 3-6%.
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή ζώο ή με υλικό μολυσμένο με τον ιό. Ωστόσο, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από το ένα άτομο στο άλλο μέσω στενής επαφής με δερματικές βλάβες, σωματικά υγρά, αναπνευστικά σταγονίδια και μολυσμένα υλικά όπως κλινοσκεπάσματα.
Μπορούν τα εμβόλια να μας προστατέψουν από τον ιό;
Η κλινική εικόνα της ευλογιάς των πιθήκων μοιάζει με αυτήν της ευλογιάς, μιας σχετικής λοίμωξης από τον ορθοποξικό ιό που ανακηρύχθηκε εκριζωμένη παγκοσμίως το 1980. Η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο μεταδοτική από την ευλογιά και προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.
Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκρίζωσης της ευλογιάς παρείχαν επίσης προστασία από την ευλογιά των πιθήκων. Έχουν αναπτυχθεί νεότερα εμβόλια από τα οποία ένα έχει εγκριθεί για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων
Ένας αντιιικός παράγοντας που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς έχει επίσης λάβει άδεια για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά για τον κίνδυνο νέας πανδημίας
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, χαρακτήρισε «χαμηλό» τον συνολικό κίνδυνο από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας πανδημίας από αυτό τον ιό. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει ο ιός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο περισσότερο χρόνο έχει για να εξελιχθεί.
Γιατί όμως υπάρχει ανησυχία;
«Ο συνολικός κίνδυνος παραμένει πολύ χαμηλός. Όμως κάθε ασθένεια που κυκλοφορεί στα ζώα και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια νέα πανδημία, εάν μεταλλαχθεί και γίνει πιο εύκολα μεταδοτική. Και να ξαναπούμε πως η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει ειδική θεραπεία ούτε ειδικό δανειοδοτημένο εμβόλιο. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς δίνει ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία εάν χορηγηθεί αμέσως μετά την έκθεση» ανφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μόσιαλος.
Κινδυνεύουμε δηλαδή για νέα πανδημία;
«Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας πανδημίας από αυτό τον ιό. Όσο περισσότεροι όμως άνθρωποι μολύνονται τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η ευλογιά των πιθήκων να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο περνάει ο ιός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο περισσότερο χρόνο έχει για να εξελιχθεί. Θα μπορούσε ενδεχομένως δηλαδή να εξελιχθεί έτσι ώστε να εξαπλώνεται πιο γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων» καταλήγει στην ανάρτησή του.