Σε μία προσπάθεια μας να κατανοήσουμε καλύτερα την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει πάρει κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ιού αναλύσαμε εις βάθος κάποιους αριθμούς. Μέσω της ιστοσελίδας που καταγράφει των αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών από τον COVID 19 επιχειρήσαμε να μελετήσουμε 2 πολύ σημαντικές στατιστικές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε χώρα της Ε.Ε. ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού και η δεύτερη τον αριθμό των νεκρών σε κάθε χώρα της Ε.Ε/ 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Ας σημειωθεί ότι στις 27 χώρες της Ένωσης προσθέσαμε και το Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ που πρόσφατα αποσχίστηκε) λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του μεγέθους της χώρας ως πολιτική δύναμη.
Ο λόγος που επελέξαμε να ασχοληθούμε με την συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία είναι γιατί αποτυπώνει με τεράστια ακρίβεια το βαθμό που έχει πληγεί κάθε χώρα από τον ιό. Από τη στιγμή που ο παρανομαστής είναι κοινός για όλες τις χώρες (1 εκατομμύριο πλυθησμός), τα ποσοστά αποκτούν αξία.
Όσον αφορά τη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλή θέση (16η) σε σχέση με τη θνησιμότητα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Λουξεμβρούργο βρίσκεται στην έκτη θέση με 24 νεκρούς. Από εκεί και πέρα άξιο αναφοράς είναι το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο μετρά μόλις 11 νεκρούς/1 εκατομμύριο ανθρώπους. Όπως αναμενόταν η Ιταλία και Ισπανία φιγουράρουν στην κορυφή με 151 και 110 θανάτους αντίστοιχα.
Ακόμα καλύτερη εικόνα παρατηρείται για την Ελλάδα στο πεδίο των κρουσμάτων/ 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πιο πίσω, στην 22η θέση με μόλις 93 κρούσματα. Αυτή η διαφορά της Ελλάδα σε σχέση με τους νεκρούς της εξηγείται από την έλλειψη τέστ διάγνωσης του ιού στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να προκαλέι ανησυχία στο Λουξεμβούργο το γεγονός ότι μετράει τα περισσότερα κρούσματα (2564). Στο ίδιο μοτίβο η Ιταλία και η Ισπανία που βρίσκονται σε 2η και τρίτη θέση με 1431 και 1406 κρούσματα αντίστοιχα.