Για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στην COVID, είναι σημαντικό να καταλάβεις ποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει από τον ιό και να αναπτύξει πιο σοβαρή νόσο.
Γι αυτό το σκοπό, επιστήμονες και κλινικοί έχουν καθιερώσει μία γκάμα παραγόντων κινδύνου κατά της σοβαρής νόσου με COVID, συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας, της παχυσαρκίας και πολλών άλλων υποκείμενων νοσημάτων. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος μοιάζει να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες σοβαρής COVID.
Τι ισχύει με τους παράγοντες, όμως, που μειώνουν τις πιθανότητές σου να προσβληθείς από COVID; Σύμφωνα με μία έρευνα, κάποιος που έχει αλλεργίες μπορούν να έχει μειωμένο κίνδυνο νόσησης με covid. Οι αλλεργίες είναι κοινές. Τουλάχιστον 400 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από αλλεργίες στη γύρη. Γύρω στα 300 εκατ. άτομα υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα ενώ οι διατροφικές αλλεργίες επηρεάζουν γύρω στα 250 εκατ. άτομα. Κάποια άτομα είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλλoυν από ήπιες (ίσως κάποια ερυθρότητα ή πρήξιμο του δέρματος) έως και σοβαρές (αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να προκαλέσει θάνατο).
Οι ατοπικές ασθένειες είναι ένα όνομα που δίνεται σε μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούνται από αλλεργιογόνα και περιλαμβάνει πυρετό, έκζεμα και δερματίτιδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ατοπικές ασθένειες έχουν 25% χαμηλότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον COVID. Για τα άτομα με ατοπική νόσο και άσθμα, ο κίνδυνος είναι 38% χαμηλότερος σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτές τις παθήσεις.
Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον COVID.
Γιατί τα άτομα με αλλεργίες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο;
Αρχικά πιστεύαμε ότι τα άτομα με αλλεργίες θα μπορούσαν να είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τον COVID καθώς μπορεί να ήταν πιο απομονωμένα από τους άλλους. Αυτό μπορεί να ισχύει για το άσθμα, επειδή τα άτομα με αυτήν την πάθηση συμβουλεύτηκαν να προστατεύονται νωρίτερα στην πανδημία.
Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την πλειοψηφία των ατοπικών ασθενειών, όπως το έκζεμα. Και ενώ μπορεί να περιμένετε από τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, ας πούμε, να τρώνε λιγότερο έξω, η έρευνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε ότι τα νοικοκυριά με τροφικές αλλεργίες είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στην κοινότητα σε σύγκριση με άλλα νοικοκυριά.
Για να μπορέσει να μολύνει το σώμα, ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19) προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας ACE2 . Αυτή η πρωτεΐνη παρέχει το σημείο εισόδου για τον ιό να μολύνει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων κυττάρων.
Η ύπαρξη υψηλότερων ποσοτήτων υποδοχέων ACE2 σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στη μόλυνση από COVID. Τα άτομα που καπνίζουν, έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση (όλα αυτά σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα σοβαρού COVID ) έχουν περισσότερους υποδοχείς ACE2.
Εν τω μεταξύ, έχει αποδειχθεί ότι η φλεγμονή τύπου 2 - μια φυσιολογική ανοσοποιητική αντίδραση που μπορεί να συμβεί ως απόκριση σε λοιμώξεις ή παράσιτα, αλλά εμφανίζεται επίσης έντονα σε αλλεργικές καταστάσεις - μειώνει την έκφραση του ACE2 στους αεραγωγούς. Αυτό μειώνει την ευαισθησία στη μόλυνση και θεωρείται ο κύριος λόγος που τα άτομα με αλλεργίες φαίνεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν COVID.
Υπάρχει επίσης μια σειρά άλλων παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID μεταξύ των ατόμων με αλλεργίες. Για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα τείνουν να παράγουν περισσότερη βλέννα από άλλα, κάτι που θεωρείται ότι εμποδίζει την είσοδο του SARS-CoV-2 στους αεραγωγούς.
ΠΗΓΗ: theconversation