To εμβόλιο COVID της AstraZeneca δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση στις ΗΠΑ. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 που διεξάγονταν στις ΗΠΑ, με την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου να φτάνει το 76%.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετά συμβόλαια με άλλους κατασκευαστές εμβολίων για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού τους.
Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τις δόσεις εμβολίου AstraZeneca, είπε, «Αυτό είναι ακόμα στον αέρα. Η γενική μου αίσθηση είναι ότι δεδομένης της συμβατικής σχέσης που έχουμε με πολλές εταιρείες, ότι έχουμε αρκετά εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας χωρίς να χρειαστούμε της AstraZeneca»
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Αν κοιτάξετε τους αριθμούς (των δόσεων) που θα λάβουμε και το ποσό που μπορεί να πάρουμε από την J&J, από τη Novavax και από τη Moderna εάν υπογράψουμε νέα σύμβαση, είναι πιθανό ότι μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε ενισχύση αλλά δεν μπορώ να το πω σίγουρα».
Η επικαιροποίηση των δεδομένων έριξε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca
Με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα που δημοσίευσε η AstraZeneca για το εμβόλιο της στις 26 Μαρτίου, η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου COVID υποχώρησε κατά 3% (από το 79% στο 76%).
Αυτήν την εβδομάδα δημιουργήθηκε ένα ακόμη αμφιλεγόμενο ζήτημα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή φορά, πηγή της διαμάχης ήταν η ορθότητα των πρόσφατων δεδομένων που κυκλοφόρησε η εταιρεία για το εμβόλιο COVID-19 με βάση τις κλινικές δοκιμές στην Αμερική, τη Χιλή και το Περού.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα (22/3), η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εμβόλιο της κατά του κορονοϊού έδειξε 79% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου και 100% αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου. Ωστόσο, την ίδια μέρα,η Επιτροπή Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), μια ανεξάρτητη επιτροπή που επιβλέπει τη δοκιμή, εξέφρασε «ανησυχία ότι η AstraZeneca μπορεί να έχει συμπεριλάβει πληροφορίες από αυτή τη δοκιμή που δεν είναι επικαιροποιημένες(«outdated»), οι οποίες μπορεί να έχουν δώσει μία ελλιπή εικόνα των δεδομένων αποτελεσματικότητας».
Η AstraZeneca, 2 μέρες αργότερα παραδέχτηκε ότι οι δημοσιευμένοι αριθμοί βασίστηκαν σε μία προσωρινή ανάλυση με δεδομένα μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και ότι δεν ήταν επικαιροποιημένη.
Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στις κλινικές δοκιμές των ΗΠΑ