Η γρήγορη απώλεια βάρους επηρεάζει τη μυϊκή μάζα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus ωστόσο φέρνει καλά νέα αφού δείχνει ότι το φάρμακο bimagrumab μπορεί να εξουδετερώσει αυτές τις παρενέργειες.
Συγκεκριμένα φαίνεται να μπορεί να μετριάσει μέρος αυτού του κινδύνου, λέει ο διδακτορικός φοιτητής Frederik Duch Bromer και ο μεταδιδακτορικός Andreas Lodberg από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Aarhus, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τη μελέτη.
"Είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τα οστά και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το bimagrumab μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του οστικού ιστού, ενώ παράλληλα χτίζει μυϊκή μάζα, και αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για τους πολλούς ανθρώπους που λαμβάνουν σήμερα φάρμακα για την απώλεια βάρους", δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Το bimagrumab αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της απώλειας και της δυσλειτουργίας των μυών, αλλά έκτοτε έχει γίνει φανερό ότι έχει και ένα στοιχείο «καύσης» λίπους. Έτσι, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός φαρμάκου απώλειας βάρους δεύτερης γενιάς στην αγορά.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ερευνηθεί πώς αντιδρά η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών στο φάρμακο», λέει ο Andreas Lodberg.
«Υπολογίζεται ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εντάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων μέχρι το 2035, οπότε είναι επίσης σημαντικό να ερευνήσουμε τα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στον οργανισμό».
Η οστεοπόρωση μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για τους ασθενείς και την κοινωνία
Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν συχνά ιστορικό αυξομείωσης του βάρους τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Τα εύθραυστα οστά αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών καταγμάτων και αυτό κοστίζει τόσο στους ασθενείς όσο και στην κοινωνία.
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να είναι καλά νέα για τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους. Και σύμφωνα με τον Frederik Duch Bromer, η μελέτη δείχνει ότι το bimagrumab όχι μόνο εξουδετερώνει την φθορά των οστών και του μυϊκού ιστού, αλλά στην πραγματικότητα προωθεί τη δημιουργία και των δύο.
«Το bimagrumab αυξάνει ελαφρώς την περιεκτικότητα των οστών σε ασβέστιο και προάγει τον σχηματισμό νέου οστού σε αυτό που ονομάζουμε κέλυφος (φλοιός) των μακρών οστών. Είδαμε επίσης σημαντική συσσώρευση οστικού ιστού στην περιοχή γύρω από την κεφαλή του μηριαίου οστού, όπου συνήθως πολλοί ηλικιωμένοι παθαίνουν κατάγματα».
Σύμφωνα με τον Frederik Duch Bromer, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το bimagrumab δεν έχει καμία επίδραση στο αίμα. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι παρόμοια φάρμακα αυξάνουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα.
Η μελέτη βασίζεται σε ποντίκια με οστεοπόρωση και μειωμένη μυϊκή μάζα και το φάρμακο δοκιμάζεται τώρα σε διάφορες κλινικές δοκιμές φάσης 2. Ο Andreas Lodberg τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το bimagrumab έχει θετική επίδραση σε πολλούς τομείς, αλλά έχουμε επίσης ενδείξεις ότι το φάρμακο μπορεί να έχει και άλλες παρενέργειες, και τώρα θα το ερευνήσουμε περαιτέρω για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των επιπτώσεων της χρήσης του φαρμάκου για τους ασθενείς».