Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA) -πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον. Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο αυτό μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Signaling», με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ, συνδέθηκε με βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα και τη μνήμη.
Ο στόχος για το φάρμακο που ενισχύει την ντοπαμίνη, είναι το ένζυμο νεπριλυσίνη (neprilysin). Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, η νεπριλυσίνη δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.
Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.
Η ομάδα παρατήρησε επίσης μείωση της ντοπαμίνης και της νεπριλυσίνης σε ηλικιωμένα ποντίκια, μια άλλη σημαντική ένδειξη για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
«Η θεραπεία με λεβοντόπα μείωσε την εναπόθεση βήτα-αμυλοειδούς και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία» είπε ο ερευνητής.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η ντοπαμίνη αυξάνει τα επίπεδα νεπριλυσίνης. Θα χρειαστεί να γίνουν κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπους.
«Η θεραπεία με L-DOPA είναι γνωστό ότι έχει σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας της RIKEN Γουαταμούρα Ναότο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤNEWS