Το φάρμακο βρίσκεται προς το παρόν σε φάση κλινικών δοκιμών καθώς η πιθανή θεραπεία για ένα είδος αναιμίας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις καρδιές διαβητικών να αναρρώσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes και χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.
Κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής, η παροχή αίματος στην καρδιά μειώνεται διακόπτεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται το οξυγόνο στην καρδιά (υποξία). Στον διαβήτη τα κύτταρα της καρδιάς είναι λιγότερο ανεκτικά στην υποξία και γι αυτό πεθαίνουν πιο γρήγορα.
Τώρα, η ομάδα έρευνα βρήκε ότι ένα φάρμακο γνωστό ως molidustat, μπορεί αν αυξήσει τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που μπορεί να βοηθήσει τα κύττρα να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν αφού ξεμείνουν από οξυγόνο. Ελπίζουν ότι χορηγώντας το molidustat σε άτομα με διαβήτη, θα βοηθήσουν τις καρδιές τους να αναρρώσουν από μία καρδιακή προσβολή και να μειώσουν τον κίνδθνο περισσότερων επιπλοκών, όπως καρδιακή ανεπάρκεια.
Πώς λειτουργεί το φάρμακο
Το Molidustat, που λαμβάνεται διά στόματος, βρίσκεται επί του παρόντος στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία της αναιμίας, σε χρόνια ασθένεια του νεφρού. Λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Υποξία-Επαγωγικός Παράγοντας 1 (HIF). Όταν τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν, τα επίπεδα HIF αυξάνονται, προκαλώντας την ενεργοποίηση των γονιδίων «στόχου» που βοηθούν τα κύτταρα να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα HIF στα καρδιακά τους κύτταρα.
Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τα ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα με αντίσταση στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2, σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων πρωτεΐνης HIF ήταν πολύ χαμηλότερη από ό, τι στα κύτταρα ελέγχου χωρίς αντίσταση στην ινσουλίνη. Αλλά, όταν αντιμετώπισαν τα ανθεκτικά στην ινσουλίνη κύτταρα με μολιδουστάτη, οι ερευνητές είδαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης HIF και ενεργοποίηση των γονιδίων-στόχων της.
Στη συνέχεια, η ομάδα διερεύνησε την επίδραση της μολιδουστάτης στην καρδιακή λειτουργία εκθέτοντας καρδιές από αρουραίους με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Η λειτουργία των διαβητικών καρδιών μειώθηκε σημαντικά μετά την περίοδο χαμηλού οξυγόνου. Ωστόσο, όταν αυτές οι καρδιές αντιμετωπίστηκαν με μολιδουστάτη η λειτουργία τους ανέκαμψε στο επίπεδο εκείνων που δεν είχαν διαβήτη.
Το HIF συμμετέχει επίσης σε θεραπευτικές διαδικασίες που συμβαίνουν μετά από καρδιακή προσβολή, όπως η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία γνωστή ως αγγειογένεση. Νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται για να παρακάμψουν τον ιστό που έχει πεθάνει και να εξασφαλίσουν μια καλή παροχή αίματος στις γύρω περιοχές της καρδιάς που έχουν επιβιώσει.
Η αγγειογένεση είναι γνωστό ότι μειώνεται στις διαβητικές καρδιές και αυτό πιστεύεται ότι είναι ένα κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν οι αρουραίοι με διαβήτη τύπου 2 έλαβαν θεραπεία με μολιδουστάτη, οι ερευνητές είδαν αυξημένα επίπεδα των σημάτων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων. Ελπίζουν ότι η θεραπεία με μολιδοδοτστάτη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της παροχής αίματος στην καρδιά μετά από καρδιακή προσβολή σε άτομα με διαβήτη.