Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Αττικής.
Μετά τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για ελλείψεις σε αντινεοπλασματικά φάρμακα σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, καθώς και για ελλείψεις φαρμάκων σε ιδιωτικά φαρμακεία, ο ΦΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας μια απογοητευτική εικόνα, με επικίνδυνες προεκτάσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών! «Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών», προειδοποιεί ο ΦΣΑ.
«Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς», προσθέτει και καλεί την πολιτεία και τον Υπουργό Υγείας προσωπικά να παρέμβει άμεσα.
Η ΕΛΛΟΚ εντοπίζει και τη ρίζα του προβλήματος των ελλείψεων ειδικά στα φαρμακεία της χώρας, όπου η επάρκεια είναι απολύτως απαραίτητη.
«Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα «ελλείποντα» φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινάει πανελλαδική καταγραφή των ελλείψεων. Με ανακοίνωση προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους - μέλη του ζητάει να αποστείλουν αναλυτικές καταστάσεις με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους. Οι καταστάσεις θα πρέπει να αποσταλούν εντός μιας εβδομάδας και να περιέχουν τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά, «που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος», όπως σημειώνεται.