Μία πρωταρχική μελέτη από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (2/12) υποστηρίζει ότι το στέλεχος Όμικρον, είναι 3 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει επαναλοιμώξεις σε σχέση με τα στελέχη Δέλτα ή Βήτα. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος. (Η μελέτη)
Aπό την άλλη, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12 αποκάλυψε την Τρίτη ότι τα πρώτα στοιχεία των επιστημονικών ελέγχων δείχνουν ότι το υπάρχον εμβόλιο της Pfizer, που έχει χορηγηθεί λίαν εκτεταμένα στο Ισραήλ αντιμετωπίζει με επιτυχία 90% και τη μετάλλαξη που πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, έναντι 93% επιτυχίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα ιδίως για όσους έχουν λάβει και τις τρεις διαθέσιμες δόσεις.
Παράλληλα, οι ρυθμιστικοί φορείς τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα και ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον. Το news4heath.gr ωστόσο σας υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας ακόμα και με την έλευση νέων μεταλλάξεων και υπάρχει εξήγηση η οποία βασίζεται σε μελέτη την οποία έχουμε επαναλάβει.
Όπως είχε διευκρινίσει η Μαρία Θεοδωρίδου: «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της μετάλλαξης (Όμικρον) μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, δηλαδή το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργεί το άτομο με τον εμβολιασμό του σε βαθμό όμως που δεν είναι ακόμα γνωστός.
Η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου» είχε υπογραμμίσει η κ. Θεοδωρίδου.
Αυπό όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να μην «φουλ» αποτελεσματικά για την Όμικρον αλλά μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικά όπως έγινε με την μετάλλαξη Δέλτα ώστε να προστατεύουν από τον θάνατο και την βαριά νόσηση.
Γκάγκα: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι για λόγους ασφάλειας»
Η Μίνα Γκάγκα μιλώντυας στον στον ΣΚΑΪ 100,3 για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού και παράλληλα δήλωσε ότι η μείωση της απόστασης της δεύτερης με την τρίτη δόση θα είναι προς όφελος των πολιτών.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επισήμανε ότι για την ασφάλεια όλου του κόσμου ο γενικός εμβολιασμός. Η υπουργός τόνισε παράλληλα ότι το 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60, και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε.
Υπάρχουν ακόμα ασθενείς που αρνούνται την διασωλήνωση
Ερωτηθείσα για όσους ασθενείς αρνούνται την διασωλήνωση, ανέφερε ότι στο Σωτηρία χθες Πέμπτη υπήρχαν δυο περιστατικά, μια γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν, και η Εισαγγελία ανέφερε στους γιατρούς ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι...
Ανέφερε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορονοϊό σε τρίτες χώρες.
Η υπουργός επίσης ανέφερε ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.
Με αφορμή τις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.