Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα τον Ιούνιο του 2021, διότι παρόλο που μπορούν να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά συγκριτικά με άλλους ενήλικες αναφέρει η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, σε ενημερωτικό βίντεο του ΠΟΥ στο Youtube.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν γινόταν η προτεραιοποίηση του εμβολιασμού και υπήρχαν λίγα διαθέσιμα εμβόλια, ο ΠΟΥ πρότεινε να λάβουν το εμβόλιο πρώτα οι υγειονομικοί, οι οποίοι διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο νόσησης. Το ίδιο επίσης, ισχύει και για τους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η θνησιμότητα και σταδιακά ο εμβολιασμός φτάσει μέχρι τις χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.
Η Soumya Swaminathan τονίζει ότι τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα προτεραιοποιηθούν όταν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια για τα παιδιά. «Τα παιδιά, όμως, συνολικά ως γκρουπ αποτελούν μία ομάδα στα χαμηλότερα στρώματα των προτεραιοτήτων» συμπλήρωσε.
Πότε αναμένεται η έγκριση του εμβολίου για τα παιδιά από τον ΠΟΥ
Μέχρι στιγμής το μοναδικό εμβόλιο για παιδιά που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι αυτό της Pfizer (άνω των 12 ετών). Την ίδια ώρα διεξάγονται κλινικές δοκιμές από άλλες εταιρείες για την ασφάλεια άλλων εμβολίων COVID σε παιδιά.
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για κάποιο εμβόλιο COVID-19 σε παιδιά. Το γκρουπ ειδικών που σχεδιάζει την εμβολιαστική στρατηγική για τον ΠΟΥ (SAGE) εξετάζει αυτή την περίοδο τα δεδομένα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και θα προχωρήσει σε λεπτομερείς συστάσεις στο μέλλον σχετικά με τη δοσολογία, την απόσταση χορήγησης τους και άλλα.
«Όσο οι ενήλικες που δουλεύουν στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινότητα εμβολιάζονται, σε βαθμό που πέφτουν οι μολύνεις, τότε η τήρηση των υπόλοιπων μέτρων προστασίας στο σχολείο αρκεί για την ασφαλή λειτουργία τους» σχολιάζει η επιστήμονας.