Η ανάπτυξη εμβολίων είναι συνήθως μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούνται από την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης, την ηθική έγκριση, την πρόσληψη εθελοντών, τη διαπραγμάτευση με κατασκευαστές και την αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας COVID-19, επιτεύχθηκε η παραγωγή τους σε χρόνο ρεκόρ, 1 έτος σχεδόν μετά την έναρξη των κλινικών δοκιμών.
Η αστραπιαία ταχύτητα παραγωγής τους, όμως, προκάλεσε δυσπιστία σε ορισμένους σχετικά με την ασφάεια των εμβολίων. Ειδικότερα, φοβούνται ότι λόγω της ταχύτητας παραγωγής τους, μπορεί να παρακάμφθηκαν ορισμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όσων θα εμβολιαστούν. Αυτός ο φόβος, όμως, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Γιατί αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα τα εμβόλια COVID;
Επιστήμη: Η τεχνολογική πρόοδος των εμβολίων είναι τεράστια καθώς έχει προηγηθεί επιστημονική έρευνα που πάει πολλά χρόνια πίσω.
Χρηματοδότηση: Οι κυβερνήσεις και τα χρηματοδοτικά σώματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παραμερίσουν τα οικονομικά εμπόδια
Εθελοντές: Υπήρξε τεράστια προθυμία από εθελοντές για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές, με δεκάδες χιλιάδες να λαμβάνουν μέρος σε αυτές.
Κατασκευή: Η κατασκευή εμβολίων σε τεράστια κλίμακα συνέβαινε παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές για την επιτάχυνση της παραγωγής
Προτεραιοποίηση και συνεργασία: οι επιστήμονες, οι γιατροί, τα διοικητικά συμβούλια δεοντολογίας, οι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικοί φορείς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εργαστούν πιο σκληρά και πιο γρήγορα
Έχει υπονομευτεί η ασφάλεια των εμβολίων COVID-19;
Όχι. Όλες οι τυπικές διαδικασίες ασφάλειας έχουν ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια COVID-19 και οι αυστηρές κανονιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όπως για οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή φάρμακο.
Προτού δοθεί οποιοδήποτε εμβόλιο στον πληθυσμό, πρέπει να υποβληθεί σε 3 φάσεις κλινικών δοκιμών. Όπως όλα τα φάρμακα, τα εμβόλια υποβάλλονται σε εκτεταμένες κλινικές δοκιμές, όπου χορηγούνται και παρακολουθούνται σε ομάδες εθελοντών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματα των δοκιμών αξιολογούνται στη συνέχεια από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα προϊόντα φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης (MHRA). Στη Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Αμερικάνικος αντίστοιχα έχουν δώσει το πράσινο φως για τη χρήση των εμβολίων.
Κανένα φάρμακο δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς ακίνδυνο ο ή 100% αποτελεσματικό. Ωστόσο, οι ισχυρές διαδικασίες αδειοδότησης και οι δοκιμές ασφάλειας διασφαλίζουν ότι τα οφέλη των φαρμάκων που χορηγούνται υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.