Εάν η Νοτιαφρικανική μετάλλαξη, γνωστή ως 501.V2, είναι ανθεκτική στα διαθέσιμα εμβόλια, θα χρειάζονταν προσαρμογές σε αυτά από τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν. Αυτές οι προσαρμογές θα έπαιρναν περίπου έξι εβδομάδες σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει υπεύθυνοι των εμβολίων της BioNtech και της Οξφόρδης.
Για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αυτές οι εταιρείες τρέχουν πειράματα τόσο πάνω στην Νοτιαφρικανική μετάλλαξη όσο και στην Βρετανική (Β.1.1.7.)
Αυτά τα πειράματα επωάζουν τους ιούς με αντισώματα και ανθρώπινα κύτταρα, για να δούμε αν τα αντισώματα εμποδίζουν τη μόλυνση. Τρέχουν τις δοκιμές με αίμα από εμβολιασμένους ανθρώπους και εκείνους που έχουν νοσήσει από τον ιό και ανέπτυξαν αντισώματα.
Γιατί η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι περισσότερο ανησυχητική
Σε γενικές γραμμές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παραλλαγές όπως η 501.V2 και ηB.1.1.7 έχουν προκύψει. Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται καθώς κάνουν αντίγραφα του εαυτού τους, και ο νέος κορονοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, η 501.V2 "έχει έναν αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που «είναι ανησυχητικές», δήλωσε στο Reuters ο Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading.
Συγκεκριμένα, η παραλλαγή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική έχει περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού - η οποία προεξέχει από την επιφάνεια του ιού και χρησιμοποιείται για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα - από ότι η Β.1.1.7. Αυτό ανέφερε στο Reuters η Lawrence Young, μία ιολόγος και καθηγητής της μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick.
Τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει αυτή την πρωτεΐνη ακίδα. Εάν η πρωτεΐνη ακίδα συσσωρεύει πάρα πολλές μεταλλάξεις, μπορεί να γίνει αγνώριστη στο ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στον ιό να αποφύγει την ανίχνευση στο σώμα; αυτή είναι η πιθανή ανησυχία με τη νέα παραλλαγή 501.V2, είπε η Young.
Δεν συντρέχει λόγος για πανικός
Τούτου λεχθέντος, τα πειράματα θα αποκαλύψουν σύντομα αν ειναι ή όχι δικαιολογημένες οι ανησυχίες. Μέχρι σήμερα, ο εκτελεστικός οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, είπε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια κορονοϊού δεν θα προστατεύσουν τον άνθρωπο από την Βρετανική και Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Επιπλέον, αρκετοί εμπειρογνώμονες είπαν στους New York Times ότι θα χρειαστούν πιθανώς χρόνια, όχι μήνες, για να μεταλλαχθεί ο κορονοϊός αρκετά για να ξεγελαστούν τα διαθέσιμα εμβόλια.
«Πρόκειται να είναι μια διαδικασία που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της χρονικής κλίμακας των πολλαπλών ετών και απαιτεί τη συσσώρευση πολλαπλών ιογενών μεταλλάξεων» ανέφερε η Jesse Bloom, εξελικτική βιολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ, στους Times. «Δεν πρόκειται να είναι σαν ένα on-off διακόπτη» πρόσθεσε όσον αφορά το πόσο γρήγορα νέες παραλλαγές γίνονται ανθεκτικές στα εμβόλια.
ΠΗΓΗ : livescience