Παρόλο που τα συμπτώματα της νόσου Covid -19 μπορεί να «μοιάζουν» αρκετά με αυτά της γρίπης οι ιοί αυτοί είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση έχουν έναν κοινό «εχθρό» που δεν είναι άλλος από το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» και στις δύο περιπτώσεις μέχρι τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής.
Η Λίζα Μαραγκάκη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins εξηγεί πως η γρίπη και ο κορονοϊός παρόλο που μοιάζουν είναι πολύ διαφορετικοί. Τα συμπτώματα που προκαλούν ωστόσο είναι παρόμοια και ο τρόπος αντιμετώπισής τους δεν διαφέρει και πολύ.
Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, βήχα, πόνους στο σώμα, εμετό και διάρροια ειδικά στα παιδιά. Επίσης, τόσο η γρίπη όσοι και ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.
Επιπλέον, τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός μπορεί να μολύνουν κάποιον και να είναι ασυμπτωματικός ενώ τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μπορεί να είναι είτε ήπια, είτε σοβαρά ακόμα και θανατηφόρα.
Μετάδοση
Τα σταγονίδια ή και ακόμα μικρότερα μέρη του ιού φεύγουν από τον ασθενή και και μεταδίδονται σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά. Τα πιο μικρά σωματίδια αιωρούνται στον αέρα και ένα άλλο άτομο τα ειπνέει και ...μολύνεται.
Επίσης, οι ιοί αυτοί μπορούν να μένουν πάνω στις επιφάνειες και μετά να μεταδοθούν όταν ένας άλλος άνθρωπος ακουμπήσει το πρόσωπό του.
Όταν κάποιος μολυνθεί είτε με γρίπη είτε με τον κοοονοϊό μπορεί για αρκετές μέρες για νοσεί χωρίς συμπτώματα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να μην γνωρίζει ότι μολύνει και άλλους ανθρώπους.
Πρόληψη
Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει κάποιον να γλιτώσει τον θάνατο είτε κολλήσει γρίπη είτε κορονοϊό. Πέρα από τη χρήση μασκών, το συχνό και καλό πλύσιμο χεριών, το βήξιμο και το φτάρνισμα μέσω στον αγκώνα μας, η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι χωρίς να βλέπουμε άλλους ανθρώπους είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.
Διαφορές
Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται με κορονοϊό δεν νιώθουν άρρωστοι ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ενώ παράλληλα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Η γρίπη συνήθως είναι αισθητή χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.
Συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι με κορονοϊό χάνουν ξαφνικά την οσμή και την γεύση τους. Αυτό συμβαίνει σπάνια στην περίπτωση της μόλυνσης από γρίπη.
Θεραπεία
Και στις δύο περιπτώσεις η θεραπεία γίνεται με βάση τα συμπτώματα. Στις σοβαρές περιπτώσεις η νοσηλεία και η χρήση αναπνευστήρα είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει την διάρκεια των συμπτωμάτων.
Οι αντιικές θεραπείες δοκιμάζονται στην περίπτωση του κορονοϊού και κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μια θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα όπως εξάλλου δείχνουν και οι νέες μελέτες ωστόσο παίζει ρόλο σε ποια φάση της ασθένειας χορηγούνται.
Στην γρίπη τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται μπορεί να αντιμετωπίσουν τον ιό αποτελεσματικά και να μικρύνουν την διάρκεια της ασθένειας. Συνήθως τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από το στόμα και μπορούν να δοθούν τόσο στους ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι όσο και σε εκείνους που βρίσκονται στο νοσοκομείο.
Εμβολιασμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις ο εμβολιασμός παίζει καταλυτικό ρόλο. Στην περίπτωση της γρίπης το εμβόλιο παρασκευάζεται κάθε χρόνο ώστε να «πιάνει» τα στελέχη που αναμένεται να «κυκλοφορήσουν» την περίοδο έξαρσης και για αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο.
Επιπλοκές
Η νόσος Covid -19 μπορεί να καταστρέψει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο αλλά και άλλα όργανα και να αφήσει μακροχρόνια συμπτώματα.
Η γρίπη μπορεί να επιφέρει μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυοσίτιδα και ραβδομυόλυση ακόμα και πολυοργανική ανεπάρκεια. Επίσης, δευτερεύουσες βακτηριακές λοιμώξεις αλλά και πνευμονία μπορεί να επακολουθήσουν μετά την μόλυνση από γρίπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ωφελεί μετά από την έλευση όλων των μεταλλάξεων που υπάρχουν να πιστεύουμε ότι αν δεν έχουμε συνάχι ότι δεν νοσούμε από κορονοϊό και να μην κάνουμε τα απαραίτητα τεστ που πρέπει για να διαπιστώσουμε από τι πάσχουμε.
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να έχουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα όπως και το συνάχι, συμπτώματα το οποίο δεν συγκαταλεγόταν στα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού περυσι.
Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org και https://www.who.int/emergencies