Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) δήλωσαν ότι οι παρεμβάσεις φυσικής δραστηριότητας «θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις συνήθειες ύπνου, για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία».
Η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες ήταν οι κύριες αιτίες γνωστικής δυσλειτουργίας και αναπηρίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σημείωσαν οι ερευνητές.
Μεταξύ των πολλαπλών παραγόντων του τρόπου ζωής που δυνητικά συμβάλλουν στην κακή γνωστική λειτουργία ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και ο κακός ύπνος, που και τα δύο σχετίζονται με χειρότερη γνωστική απόδοση.
Η μελέτη
Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Healthy Longevity , χρησιμοποίησαν δεδομένα από την English Longitudinal Study of Aging , μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη κοόρτης που βρίσκεται τώρα στο 20ο έτος της , για να διερευνήσουν πώς η σωματική δραστηριότητα και ο ύπνος αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τη γνωστική γήρανση. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2008 και 31 Ιουλίου 2019 για 8958 ερωτηθέντες ηλικίας 50-95 ετών κατά την έναρξη, με συνεντεύξεις παρακολούθησης κάθε 2 χρόνια για διάμεση παρακολούθηση 10 ετών.
Σε κάθε συνέντευξη, η επεισοδιακή μνήμη αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας εργασίες άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης και λεκτική ευχέρεια χρησιμοποιώντας μια εργασία ονοματοδοσίας ζώων. Οι βαθμολογίες τυποποιήθηκαν και υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο για να παραχθεί μια σύνθετη γνωστική βαθμολογία. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης βαθμολογία με βάση τη σωματική δραστηριότητα που αναφέρθηκε μόνοι τους και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: πιο σωματικά δραστήριοι (το πρώτο τρίτο των σημειωτών) και λιγότερο σωματικά δραστήριοι (τα άλλα δύο τρίτα), με βάση τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση της δραστηριότητας. Επιπλέον, ρωτήθηκαν για τη διάρκεια του ύπνου σε μια μέση εβδομαδιαία νύχτα, η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως σύντομη (<6 ώρες), βέλτιστη (6-8 ώρες) ή μεγάλη (>8 ώρες).
Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για μια σειρά παραγόντων σύγχυσης, όπως οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει το ίδιο γνωστικό τεστ πριν και έτσι ήταν πιθανό να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Μετά τον αποκλεισμό των ατόμων με αυτοαναφερόμενη διάγνωση άνοιας και εκείνων των οποίων οι βαθμολογίες των τεστ έδειξαν κάποια γνωστική εξασθένηση, έτσι ώστε οι αλλαγές συμπεριφοράς που συνδέονται με την προκλινική νόσο του Αλτσχάιμερ (όπως η διαταραχή ύπνου) να μην επηρέασαν ακούσια τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συσχέτισαν στη συνέχεια το ποσοστό των γνωστικών μείωση μετά από 10 χρόνια με ανεξάρτητες και κοινές μετρήσεις σωματικής δραστηριότητας και διάρκειας ύπνου.
Ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα συνδέονται ανεξάρτητα με τη γνωστική λειτουργία
Βρήκαν, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, μια συσχέτιση σε σχήμα U μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της γνωστικής απόδοσης. Τόσο ο ύπνος μεταξύ 6 και 8 ωρών τη νύχτα όσο και τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται ανεξάρτητα με την καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη φυσική δραστηριότητα και βέλτιστο ύπνο είχαν υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες από όλους τους συνδυασμούς χαμηλότερης σωματικής δραστηριότητας και κατηγορίες ύπνου. Όσοι συμμετέχοντες ήταν πιο δραστήριοι σωματικά στην αρχή της μελέτης είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό κοιμόντουσαν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου, οι γνωστικές τροχιές άλλαξαν, με εκείνους που κοιμούνται για λιγότερο από 6 ώρες να παρουσιάζουν ταχύτερη γνωστική έκπτωση, ακόμη και μεταξύ των πιο σωματικά ενεργών ομάδων.
Μετά από 10 χρόνια, η γνωστική λειτουργία των σωματικά δραστήριων ατόμων που κοιμόντουσαν λίγο - εκείνων που είχαν λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο - είχε μειωθεί γρηγορότερα από αυτή των ατόμων που κοιμόντουσαν περισσότερο και ήταν ισοδύναμη με αυτή των συνομηλίκων τους που έκαναν λιγότερη φυσική δραστηριότητα.
Η ταχεία πτώση παρατηρήθηκε για τα άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών, αν και για τους συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω σε αυτήν την ομάδα, τα γνωστικά οφέλη της άσκησης φάνηκε να διατηρούνται παρά τον σύντομο ύπνο.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα στρωματοποιημένων φύλων για άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά ήταν παρόμοια με εκείνα της κύριας ανάλυσης, με εξαίρεση τον μακρό ύπνο, ο οποίος συσχετίστηκε με μια ευνοϊκότερη γνωστική τροχιά μόνο μεταξύ των ανδρών, όπως και τα γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με υψηλότερη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με πολύ ύπνο. Αυτό έδειξε ότι «οι καθοριστικοί παράγοντες του μακροχρόνιου ύπνου μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών», είπε η ομάδα, υποδηλώνοντας ότι αυτό δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.
Γνωστική παρακμή που σχετίζεται με σύντομο ύπνο παρά τη σωματική δραστηριότητα
Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το βασικό γνωστικό όφελος που σχετίζεται με τη συχνότερη, υψηλότερης έντασης σωματική δραστηριότητα ήταν ανεπαρκές για να βελτιώσει την ταχύτερη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τον σύντομο ύπνο».
Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Mikaela Bloomberg PhD, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL, δήλωσε: «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μην είναι πάντα επαρκής για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στη γνωστική υγεία. Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να απαιτείται επαρκής ύπνος για να έχουμε τα πλήρη γνωστικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Δείχνει πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα μαζί όταν σκεφτόμαστε τη γνωστική υγεία».
Ο συν-συγγραφέας Andrew Steptoe, καθηγητής ψυχολογίας και επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι παράγοντες που μπορούν να προστατεύσουν τη γνωστική λειτουργία στη μέση και μετέπειτα ζωή, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν στην παράταση των γνωστικά υγιών μας ετών και, για ορισμένους άνθρωποι, καθυστερήστε τη διάγνωση της άνοιας».
Σημείωσε ότι ενώ η σωματική δραστηριότητα αναγνωρίζεται ως ένας τρόπος διατήρησης της γνωστικής λειτουργίας, οι παρεμβάσεις για την προώθησή της «θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις συνήθειες ύπνου για να μεγιστοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη γνωστική υγεία».
Ερωτηθείσα να σχολιάσει την μελέτη , η Caroline Abrahams, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης για το Age UK, είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα καθώς υπογραμμίζουν πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι η διαχείριση παραγόντων του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη γνωστική έκπτωση στη μετέπειτα ζωή. Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό τόσο για να είμαστε σωματικά δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε, όσο και για να κοιμόμαστε επαρκώς. Κατά τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε αρκετά και στα 50 και στα 60 μας. Είναι συχνά πιο δύσκολο να νιώθουμε ότι κοιμόμαστε αρκετά καθώς προχωράμε στη μετέπειτα ζωή μας, επομένως είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι ηλικιωμένοι 70 και άνω είναι σε θέση να διατηρήσουν τα γνωστικά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα, ακόμα κι αν κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες».
ΠΗΓΗ: medscape