Οι Βρετανοί ερευνητές πίσω από τη δοκιμή δήλωσαν ότι τα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό ατόμων με τους δύο διαφορετικούς τύπους εμβολίων κορoνοϊού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του κατά πόσον μπορούν να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί με μεγαλύτερη ευελιξία σε όλο τον κόσμο.
Η δοκιμή θα εξετάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις μιας αρχικής δόσης εμβολίου Pfizer ακολουθούμενη από μία ενισχυτική της AstraZeneca, καθώς και το αντίστροφο, σε διαστήματα 4 έως 12 εβδομάδων.
Τόσο το εμβόλιο mRNA που αναπτύχθηκε από τη Pfizer σε συνεργασία με την Biontech όσο και το εμβόλιο αδενοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca κυκλοφορόυν στη Βρετανία και χορηγούνται με διαφορά 12 εβδομάδων σε 2 σχήμα 2 δόσεων του ίδιου εμβολίου.
Αναμένεται ότι περισσότερα εμβόλια θα προστεθούν στη δοκιμή όταν εγκριθούν και θα κυκλοφορήσουν
Ο στόχος για το εμβόλιο και ο μικρός αριθμός εθελοντών
Η ένταξη εθελοντών για τη μελέτη ξεκινά την Πέμπτη, με περισσότερους από 800 συμμετέχοντες να αναμένεται να λάβουν μέρος, ανέφεραν οι ερευνητές. Το δείγμα αυτό είναι πολύ μικρότερο από τις κλινικές δοκιμές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ξεχωριστά. Τα αρχικά δεδομένα για τις ανοσολογικές αντιδράσεις αναμένεται να είναι στα χέρια των επιστημόνων γύρω στον Ιούνιο.
Η δοκιμή δεν θα αξιολογήσει τη συνολική αποτελεσματικότητα των συνδυασμών αλλά οι ερευνητές θα μετρήσουν τις αποκρίσεις αντισωμάτων και Τ-κυττάρων, καθώς και θα παρακολουθήσουν τυχόν απροσδόκητες παρενέργειες.
Η δοκιμή προσπαθεί να στρατολογήσει άτομα άνω των 50 ετών που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους νεότερους και δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Το εμβόλιο της AstraZeneca δοκιμάζεται επίσης σε συνδυασμό με το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας και ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για το συνδυασμό εμβολίων.